Annons
Annons

Julbord på danska.

Danskar äro icke som vi svenskar, ty de äta frukost när vi i Sverige äta lunch.

Detta har sin enkla förklaring i att när vi äter ”frukost” äter dom av någon outgrundlig anledning ”morgonmat”.
Danskar äta icke heller julbord – de äta julefrokost.

Om du varit Köpenhamn har du säker besökt någon av alla dess fantastiska små krogar. Café Sorgenfri, Kanal-Caféen, Sans Souci, Husmanns Vinstue, Bernikows Vinstue med flera i en till synes aldrig sinande ström. Sedan flera år tillbaka delar sällskapet ”Gammeldanskens Vänner” varje år ut utmärkelsen ”Årets Pølse”. I år föll valet på Fridas, Gammel Kongevej 5 i centrala Köpenhamn.
Eftersom det är små krogar och Köpenhamn är en storstad, brukar det vara trångt om saligheten i december. Därför har vi gjort om julefrokosten till en nytårsfrokost som vi år inmundigade lördag 18 januari.

Det börjar med sill, lax och krabbsallat. Lägg märke till den praktiska ställningen.

Det börjar med sill, lax och krabbsallat. Lägg märke till den praktiska ställningen.

Största skillnaden mellan dansk julefrokost och ett svenskt julbord är att allt serveras vid bordet. Maten kommer in på stora fat lagom för sex personer, som placeras på ställningar mitt på borden. Innehållet på faten kan variera. Ibland dyker det upp flera sorter sill, kräftor, spättfilé med remoulade och alla möjliga och omöjliga godsaker.
Var och en plockar det man vill ha, och efter en stund byts faten ut och nya läckerheter dyker upp i ögonhöjd. Öl och vatten serveras i stora glas. En eller flera snapsflaskor ställs in på bordet. När måltiden är slut, mäter personalen hur mycket som finns kvar i flaskorna och man betalar för det som saknas.

Rågbröd med fett är en delikatess

Rågbröd med fett är en av delikatesserna

På fat nummer två serverades äpplefläsk, blodkorv, kalvsylta och hönsesallat

På fat nummer två serverades äpplefläsk, blodkorv, kalvsylta och hönsesallat

Fat 3 bjuder på skinka, ankbröst, grönkål och fläskestek med tillbehör.

Fat 3 bjuder på tjocka skivor varm skinka, ankbröst, grönkål och fläskestek.

 

Till dessert blev det Ris á la Mand med körsbärssås, två sorters ost kex.

Till dessert blev det Ris á la Mand med körsbärssås, två sorters ost och kex.

Vi började vid 13-tiden och höll på framåt 18-nånting.
Sen var det dags för nattamat …

Vill du ha tips på sköna matställen i Köpenhamn har Gammeldanskens vänner gett ut flera böcker med danska krogar, dansk mat och danska recept. Hör av dig om du är intresserad till info@saralund.se

Läs även ”Julbord på norska

 

LÄS OCKSÅ

(129)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar