Annons

ADHD-begåvning

Lil drummer boyFler och fler får olika diagnoser och jag funderar ofta på vilken norm vi använder när vi pratar om psykiska funktionsnedsättningar och vilka ord vi väljer att använda.
Min grundinställning är att alla människor är bra på något, men när vi pratar om ”funktionsnedsättningar” hamnar fokus oftast på vad människor inte är bra på, istället för vad de är bra på.

Annons

Vad händer med en människa som får veta att hen har en ”funktionsnedsättning”? För en del kan det vara viktigt och befriande att få veta varför jag är som jag är, men frågan måste ju vara jämfört med vad?
Eftersom allt fler människor får diagnoser tänker jag att det kanske är fel på jämförelsematerialet istället för på människorna? Vi jämförs med en norm som allt fler människor inte klarar att leva upp till.

Vi vet att alla människor är unika och att olikheter berikar ett samhälle. Ändå talar vi om olikheter som något negativt. Det vi valt att kalla ADHD, Damp, Autism, Downs och Asperger syndrom är exempel på olikheter. Men utan ADHD hade vi förmodligen inte haft några musiker, artister, konstnärer eller företagsledare. Utan Aspergers syndrom hade vi kanske inte haft några forskare osv. Varför kallar vi det då funktionsnedsättning istället för funktionstillgång? Varför kallar vi det diagnos när det egentligen borde heta begåvning?
Och utan ”diagnoser” och ”nedsättningar” hade vi kanske haft fler lyckliga begåvningar i vårt land.

Jag upplever att våra skolor ibland slarvar med olika begåvningar. Genom mina skolföreläsningar får jag kontakt med ungdomar med olika begåvningar. Ungdomar som berättar att de t.ex. får extra hjälp med matte, men ingen hjälp med att utveckla sina speciella begåvningar. Det är ju fullt möjligt att utveckla matte-kunskaper via både sport och musik. Men det är inte lika enkelt att utveckla sport- och musikbegåvningar via extra matte-lektioner.
Som att ge Zlatan hjälp att bli en hyfsad målvakt istället för att låta honom utvecklas till en av världens bästa anfallsspelare.

Diagnosen ADHD fanns inte när jag var ung, men efter vad jag läst mig till, var det nog det jag hade. Min hustru är övertygad om att jag har det fortfarande …
Idag vet jag att det är tack vare min ADHD-begåvning som jag har lyckats där andra har misslyckats.
Jag valde, mot mina föräldrars vilja att bli musiker efter avslutad ingenjörsexamen.
Jag har aldrig haft en anställning. Jag trivs inte med att någon annan talar om för mig vad jag ska göra, men jag har startat och drivit många olika verksamheter och projekt inom musik och teater med 100-tals anställda.
Det är inte trots, utan tack vare min ADHD-begåvning som jag lyckades komma på unika produkter och ovanliga sätt att marknadsföra dem.
Jag tror det är tack vare samma begåvning jag har succé som föreläsare. Jag har hittat sätt att föra ut mitt budskap som inte andra föreläsare använder.
Jag har även en transbegåvning, men det var inte förrän jag övertygat mig själv, som jag insåg att det var en begåvning och inte en ”störning” som viss forskning försökte få mig att tro.

Jag tror det enda problem som uppstår om vi lyfter människor istället för trycker ner dem, är att en och annan psykiater riskerar bli arbetslös. Och läkemedelsindustrin får sålt mindre antal piller …

Jag har fått den här dikten skickad till mig av både ungdomar och vuxna efter föreläsningar och jag tycker den säger väldigt mycket.

Missförstådd, hånad och skör
du går genom livet och stör,
Koncentrationssvårigheter och DAMP
ger en inre ständig kamp …
Intrycken flödar i aldrig sinande ström.
Trots otaliga försök får du aldrig beröm …
Din attityd kan verka kaxig och tuff,
men är din osäkerhets bedrägliga bluff
Inuti ett vilset barn med ömhetstörst
Söker bekräftelse när oredan är som störst
Se min kreativitet och glöd
istället för att banna mig i min nöd!

När ska andra någonsin förstå
De säger: – Du kan bättre än så
om du bara lägger manken till
och försöker sitta still.
Att just detta är ditt problem
ger födelsen av detta poem.

Från gryende morgon till slumrande kväll
Du gör ditt yttersta för att vara snäll
Din levnadsram behöver vara stram
din oro lugnas av värmande kram
Missförstådd, hånad och skör
Du går genom livet och stör.

Kalla det inte funktionsnedsättning – kalla det tillgång!
Kalla det inte diagnos eller störning – kalla det begåvning!

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

16 kommentarer


 

Annons

Laddar