Annons
Annons

Alla var där!

Fredag 15 september 2017 släpptes Christer Borgs bok om stjärnorna på showrestaurangen Kronprinsen i Malmö. ”Alla var där”.

Hans arbete har resulterat i 236 sidor svensk showhistoria, späckad med anekdoter, personliga minnen, bilder, fakta och affischer från en av Sveriges största showkrogar under åren 1961-1991. Det är svårt att komma på en svensk artist som inte varit där, men de finns säkert …

Annons

Boken blir extra intressant eftersom Christer Borg, som före detta nöjesrecensent på KvällsPosten i Malmö, sett nästan varje show som visats där och personligen träffat de flesta av artisterna. Boken innehåller även många fantastiska bilder.

 

COS International Orchestra. Stående fr v Berndt Andersson, Jan Kupec, Claes Schmidt. Längst fram Mike Wotell och längst till höger Jan Slotwinsky

Jag är inte artist, men jag har jobbat på Kronprinsen i flera omgångar i olika funktioner. Två gånger som dans- och kompmusiker. Först med Joe Klimms orkester i september 1973, och med eget band, COS International i januari 1980.

Sedan jobbade jag där som ljudtekniker 1980-81 för artister som Sven Bertil Taube, Dizzie Tunes, The Platters, Bosse Parnevik, Östen Warnerbring, Magnus och Brasse, After Dark, Janne ”Loffe” Carlsson,
Och ännu senare som showproducent för Eva Rydberg, Östen Warnerbring, Mikael Neumann mfl.

En kul episod jag minns speciellt var ett samtal mellan restaurangchefen / legenden Stig Andersson och Sven Bertil Taube inför hans show med pianisten Ulf Björlin.
Sven Bertil hade väldigt mycket synpunkter på hur det skulle se ut på scenen.
– Det ska vara en vit flygel och den skulle stå just där, sa Sven Bertil och pekade.
– Inga problem, svarade Stig Andersson.
– Och så ska det vara en matta på golvet ungefär så här stor, sa Sven Bertil och markerade.
– Det ordnar vi, sa Stig med en lätt bugning.
– Och så tycker jag vi ska ha en stor blomsteruppsats på flygeln, fortsatte Sven Bertil.
– Javisst, svarade Stig leende.
– Gärna någon sorts långskaftade blommor, funderade Sven Bertil.
– Långskaftade blommor, sa Stig och antecknade.
– En kinesisk vas skulle se fint ut, sa Sven Bertil.
– Så gärna, sa Stig, någon särskild dynasti som herr Taube önskar …?
Då brast det för både Annika Johansson, som skulle sätta ljuset och mig. Vi kunde inte hålla oss för skratt och måste rusa ut ur lokalen.

Legenden och restaurangchefen Stig Andersson på boksläppet

För mig är boken en explosion av minnen och jag läser den med glädje. Inte bara minnen från när jag jobbat där utan oxå minnen från när jag varit där som gäst för att se och lyssna på olika artister, musiker  och orkestrar.
Så titeln ”Alla Var Där” inkluderar egentligen alla – både på, framför och bakom scenen. Och förmodligen dig oxå, för du var väl oxå där?
Kira Förlag

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar