Annons
Annons

Är du man eller kvinna?

SaraClaes

SaraClaes

Om du varit på någon av mina föreläsningar har du säkert hört och förstått att jag definierar mig som ”människa”.  Jag får ofta kommentarer från åhörare som känner likadant utan att vara transpersoner. Häromdagen kom det här:

Annons

Hej Sara/Claes!
Tack för den fina föreläsningen i går kväll! Jag kände igen mig i mycket av det du sa och det kändes härligt att bli stärkt i det man tror på.
Redan för så himla länge sedan som 1981 när jag började på högskolan presenterade jag mig som en människa. Alla andra presenterade sig med att säga en man, en kvinna, en mamma eller en pappa. De berättade om sina barn och sin make eller maka. Jag ville att de skulle se mig inte mamman, kvinnan Lisa utan mig. Efteråt kom min pedagogiklärare och frågade mig varför jag presenterade mig som en människa. Jag blev förvånad över frågan och försökte förklara hur jag tänkte. Jag tror inte att hon förstod alls. Jag ville inte gömma mig bakom 6-barnsmamman Lisa eller hustrun Lisa.
Jag älskar att vara kvinna men har aldrig varit rädd för att gå in på traditionellt manliga sysslor.

Sedermera blev jag ensam och skilda frun Lisa så himla dumt att kallas fru då! Nu blev jag irriterad på varför man ska skriva herr, fru eller fröken på olika formulär. Jag brukar försöka strunta i det eller så har jag skrivit frk. Några har protesterat och sagt att man är inte fröken om man varit gift och har barn. Jag menar att jag är lärare/fröken så det kan jag ju visst.
Någon gång har jag skrivit man på tex. enkäter bara för att jämna ut statistiken lite och inte alltid riktigt förstått vad mitt kön har för betydelse för de svar jag lämnar.

En av mina elever kallade mig en gång för kvinnoman! En bra beskrivning på mig tycker jag. De enda gånger jag har klätt ut mig är egentligen de gånger då andra kanske säger klä upp sig. Ibland har jag klätt ut mig till lärare tex. inför föräldramöten. Jag har aldrig stått i garderoben utan alltid varit mig själv mitt i livet.
Jag är så himla glad att du kommit ut så att vi kan se och höra dig. Tack för glasklara, rappa tankar och din härliga humor. Du är en fantastisk människa!

Tack, för ditt mail.
När min hustru avslöjade mig 1989 frågade hon
– Känner du dig som en ”man” eller ”kvinna”?
– Jag vet inte, svarade jag. Jag har haft problem med detta så länge jag kan minnas och jag vet fortfarande inte vad jag ska välja.
– Ja, men måste du välja? Kan du inte välja att inte välja!, sa min hustru

Det hade aldrig slagit mig att inte behöva välja. Att bara vara människa och inte ett kön. Att få definiera mig efter det jag har mellan öronen istället för det jag har mellan benen. Att så att säga flytta upp nivån och se folk i ögonen istället. Det funkar fortfarande även om det kan vara lite problematiskt emellanåt. Inte för mig, men väl för min omgivning.

Det finns ”människor” runt hela vår jord. Närmare 7,2 miljarder av dom och alla är olika. Inte ens enäggstvillingar är helt lika. Vår hjärna försöker febrilt dela in oss i mer hanterbara grupper. Vi delas in i korta, långa, tjocka, smala, mörka, ljusa, kristna, muslimer, hinduer, européer, asiater, sossar, centerpartister, hetero, homo, bi, män, kvinnor, transpersoner osv i en aldrig sinande ström. Och många tillhör flera grupper samtidigt

Det må väl vara hänt att vi försöker förenkla livet en smula för vår stackar hjärna. Men dessvärre har resultatet oftast blivit att vi istället försvårar det för vår hjärna genom att ålägga de olika grupperna mer eller mindre märkliga egenskaper. Och riktigt rörigt blir det när vi sedan bedömer grupperna utifrån de egenskaper vi hittat på att de har.
Snacka om att vi rör till det för vår hjärna, när det enda som egentligen stämmer är att vi är människor allihop.

Läs även när hur det gick när Karolinska Institutet erbjöd resenärer på Stockholms Central att göra ett kol-test. Dvs kolla lungkapaciteten. Jag var tvungen att välja en av två könsmajoriteter, ”man eller ”kvinna”. Hur det gick kan du läsa om i ”Har inte människor lungor?”.

Läs även om ”Könsförvirringen på Bromma flygplats

LÄS OCKSÅ

(264)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar