Annons
Annons

Är lakrits farligt eller nyttigt?

Lakrits – är inte bara godis.

Alla vi som gillar lakrits vet att man ibland kan få abstinens efter det svarta godiset, men känner du till att det finns flera fördelar med lakrits? Du kan tex använda lakrits som smaksättare i mat, som medicin och för viktkontroll!

Annons

Det ökar förbränningen
Lakrits innehåller många antioxidanter som är bra för kroppen, och dess starka essens har en förmåga att höja kroppens temperatur och därmed öka förbränningen, skriver Tandläkartidningen. Att tänka på om man vill öka sin förbränning är att välja så ren lakrits som möjligt istället för att vräka i sig godis så att det ger motsatt effekt.

Lakrits botar magproblem
Många känner till lakrits som godis, men lakritsroten har en lång medicinsk historia bakom sig. Eftersom lakrits innehåller salicylsyra, som är samma ämne som finns i medicin mot värk, så användes lakrits förr till att bota magsmärtor och sura uppstötningar.

Lakrits lindrar hosta
Har du lagt märke till att hostmedicin ofta smakar lakrits? För tusentals år sedan upptäckte man lakrits både slemlösande och antiinflammatoriska egenskaper, och därför används den fortfarande i hostmedicin

Lakrits är bra för den som har lågt blodtryck
Lakrits höjer blodtrycket och är därför ett bra val för den som har lågt blodtryck. För den som har högt blodtryck eller är gravid är lakrits inte att rekommendera.

Lakrits är bra för tänderna
Det låter vrickat om man ebart tänker på lakrits som ett av många olika godis, men faktum är att lakritsroten, som man gör pulver och ren lakrits av motverkar karies. Lakrits är även bra mot muntorrhet, skriver tidningen Må Bra.

Lakrits som sötningsmedel
En fördel med att använda lakritspulver i efterrätter är att man håller sockerhalten lägre än om man tillsätter socker. Lakrits är mellan 5 och 200 gånger sötare än socker, vilket gör att man kommer långt med bara en liten mängd lakritsextrakt. Lakrits är egentligen en rot och medicinalväxt. Det är en smaksättare med oändliga möjligheter, säger Elina Forselius, som driver Lakritsroten i Stockholm – en butik som specialiserat sig på allt som har med lakrits att göra.

Undersökningar visar dock även att för mycket konsumtion leder till det direkt motsatta: bidrar till huvud- och muskelvärk och skapar högt blodtryck.
– Jag tycker man ska njuta i lagom mängder, ungefär som resten av livet. För mycket av det goda kan vara underbart, men kan även skapa problem i kroppen, säger Peter Lingström, professor och övertandläkare vid Sahlgrenska i Göteborg.

Källa: Må Bra, Nyttigt, Tandläkartidningen.

LÄS OCKSÅ

(31)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar