Annons
Annons

Är trans ett handikapp?

God service

 

I slutet av februari jobbade Helle Kanaris, jag, Glenn Gulli och Mikael Andersson (från vänster på bilden)  tillsammans i en heldag  ”Service i Mästarklass” i Oslo.

Mikaels föreläsning heter ”Armlös, benlös, men inte hopplös”. Helle pratade om hur man hanterar besvärliga människor. Jag pratade som vanligt om de normer och värderingar som styr våra liv och hindrar oss från att tänka logiskt. Glenn är en gudabenådad sångare och låtskrivare.

Annons

När jag checkat in möter jag Mikael. Det är bara andra gången vi ses. Första gången var ett snabbt hej för ett halvår sedan i Falun. Ändå känns det som att återse en gammal bekant.

Men varför har jag fått ett handikapprum? Det visar sig att Mikael har fått en vanligt enkelrum.

Så här skriver Mikael på sin Facebooksida:
När jag senast checkade in på ett hotell var vi två föreläsare som hade varsitt rum bokat av arrangören. Ett så kallat handikapprum och ett vanligt enkelrum. Den andra personen använde inte rullstol och anlände något senare än jag. Trots detta får jag enkelrummet och den andre föreläsaren får handikapprummet! Jag har tidigare trott att min funktionsnedsättning är synlig, men nu är jag tveksam. Kanske har jag en dold funktionsnedsättning och inte alls behöver rullstol? Jag behöll rummet trots erbjudanden från alla inblandade om att byta rum. Ville kolla om jag verkligen har någon funktionsnedsättning! kände mig förbryllad.

Arrangören hade bokat ett handikapprum åt Mikael och ett vanligt enkelrum åt mig. Eftersom vi träffats förr hade hon bett att rummen ska ligga intill varandra.

Jag började förstås fundera på varför receptionen fick för sig att jag och inte Mikael behövde ett specialinrett rum. Hur receptionen kunde missa Mikaels permobil  och hans korta armar och ben är för mig en gåta.

Men vilken funktionsnedsättning uppfattade receptionen att jag har?

– Någon kvinnlig jämställdhetsaktivist skulle naturligtvis omedelbart svara ”man”! Den förklaringen håller inte eftersom majoriteten hotellboende är män så är samtliga rum specialinredda för män. Tex. avsaknad av sminkbelysning!!

– Kan man få ett handikapprum för att man har en släng av ADHD? Eller har nedsatt färgsinne eller förhöjt mörkerseende?
Och hur kunde receptionisten se det ..?

– Jag har aldrig haft någon allergi, men jag fick en massa ”matutslag” när jag åt senap som liten. Det gick för övrigt över för snart 50 år sedan …

– Betraktas det som ett handikapp att vara osäker på vad som är vänster och höger?
– Eller att inte gilla kaffe?
– Eller att jag äter mer lakrits än de flesta.

Jag kom fram till att det måste bero på att jag är transperson …

Sist jag råkade ut för något liknande var på 1960-talet när jag åkte buss i Malmö med några förkromade mikrofonstativ i handen. Då var det en äldre kvinna som reste sig och erbjöd mig att sitta. Hon insisterade och jag kände mig tvungen att halta lite när jag steg av bussen.

Tack Mikael, Helle och Glenn för en fantastisk dag. Från nu ÄR vi dessutom goda vänner.

LÄS OCKSÅ

(112)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar