Annons
Annons

Avisning eller avvisning

IMG_4318
Köpenhamn, Kastrup

Sedan 4 januari går det inte längre tåg från Danmark till Sverige. De danska tågen vänder på Kastrup. Där måste alla stiga av och vill du till Sverige måste du både byta tåg och perrong. Och få din legitimation fotograferad.
På Hyllie, första stationen i Sverige, blir det ny kontroll av svensk polis som stoppar hela tåget i 20 minuter för att titta på alla passagerares legitimation.

Annons

Söndag kväll reser jag från Malmö till Umeå via Köpenhamns flygplats. Det går fortfarande utmärkt att åka tåg från Sverige till Danmark. Eftersom stationen är igenkorkad, kör tåget förbi Kastrup till nästa station. Här får jag ta nästa tåg tillbaka till Kastrup. En resa som brukar ta 13 minuter tog nu drygt 40 minuter.

Väl på Kastrup gick allt väldigt enkelt. Ingen kollade legitimation när jag gick om bord på planet till Stockholm. Ingen frågade efter legitimation när jag steg av planet på Arlanda eller passerade tullen. Det var  tyst och öde överallt. Jag konstaterar att det går alldeles utmärkt att ta sig till Sverige från Danmark utan legitimation, om man tar vägen via Stockholm. Men väljer man att ta sig till Skåne är det stopp.

Jag förstår att myndigheterna i Stockholm inte vill ha samma kaos på Arlanda som de skapat på Kastrup. Frågan är bara varför de skapat kaoset på Kastrup?

På Arlanda är planet till Umeå en dryg timma försenat pga avisning. Det kom från Oslos flygplats, Gardermoen, och där har det tydligen snöat något alldeles våldsamt.

Vad är det för likhet mellan av-isning på Gardermoen och av-visning på Kastrup?
– Båda skapar försening, kaos och irritation.

IMG_4325
Stockholm, Arlanda

LÄS OCKSÅ

(10)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar