Annons
Annons

Bemötande på Hotell Malmköping

När jag föreläste i Flen bodde jag på Hotell Malmköping i Malmköping. När jag väntade på taxin till Flen, frågar receptionisten om jag tagit illa upp dagen före. Hon hade funderat hela natten på om hon sagt fel. Nu ville hon be om ursäkt och få veta hur hon skulle ha sagt och gjort.

Annons

När jag frågade om restaurangen var öppen ropade hon till köksmästaren som befann sig i närheten:
– Hur dags kan han få något att äta?

I det här fallet hade jag beställt rummet i mitt juridiska namn ”Claes Schmidt”. Det är ju ett vanligt mansnamn. Så kommer jag och hon ser att jag klär mig på ett ickemanligt sätt. Då kan vem som helst bli förvirrad.
– För mig spelar det ingen roll om du säger ”hon” eller ”han”, kallar mig ”Claes” eller ”Sara”  så länge det sker med respekt. Jag klär mig så här för att jag ska må bra. Inte för att göra dig sömnlös.
– Ett bra sätt, om du är tveksam är alltid att fråga. Fråga vad jag heter, då får du ju en hint om hur jag ser på mig själv.
Svarar jag ”Claes” eller ett annat mansnamn är det ju helt OK att säga ”han”. Hade jag svarat ”Sara” eller något liknande är det klädsamt att du säger ”hon”. Är du ändå tveksam, kan du alltid fråga hur jag vill bli tilltalad eller hur jag definierar mig.

De flesta i dagens samhälle har knappt sett och ännu mindre pratat med en transperson. De har ingen rutin på att prata med oss och saknar kunskap om hur vi vill bli bemötta. Jag uppskattar att du frågar när du är osäker och vill veta.
Jag ser det så att vi som rör oss ute på gator och torg är den spjutspets som ska vänja folk vid att vi finns och informera vilka vi är och tex hur vi vill bli tilltalade.

Hotell Malmköping i Malmköping visade sig vara en liten pärla med bra rum, god mat och fantastisk personal som jag gärna rekommenderar. Jag kommer väldigt gärna tillbaka.

LÄS OCKSÅ

(2)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar