Annons
Annons

Bengt Anderberg

Bengt 2

En person som gjort mer än de flesta för oss transpersoner har gått ur tiden.

Bengt Anderberg, som tillsammans med sin hustru Åsa under flera år drev Hotell Riviera i Båstad dog torsdag 23 april 2015 och begravdes fredag 12 juni i Mariakyrkan i Båstad.

Annons

Bengt tvekade inte ett ögonblick när han på hösten 1997 fick frågan om transträffar på deras hotell i Båstad. När kommunledningen påpekade det olämpliga i att Båstad skulle bli känt som ”tillhåll för transpersoner” stod han på sig och framhöll att ”de är ju våra bästa gäster!”.

Idag känner alla transpersoner i Skandinavien till de årliga Båstadträffarna i maj och september, men alla vet inte att det startade på Hotell Riviera. Och att det var ”Åsa & Bengt” som med sin öppenhet, värme och respekt fick alla att känna sig välkomna och återkomma år efter år.

Under flera år ansvarade jag för träffarna på Hotell Riviera och tillsammans med Åsa och Bengt byggde vi upp Skandinaviens största transträffar, som kulminerade med Sveriges första offentliga transkonferens 2005. Vi hade föreläsningar, utbildningar, diskussioner, offentlig ”transdans” med både disco och orkester, mode- och filmvisning i en aldrig sinande ström. Affärerna i Båstad hade extraöppet för oss och bjöd på skumpa och extraerbjudanden

Bengt älskade Rock’n’roll och speciellt Chuck Berry’s Johnny B Goode, som han framförde så ofta tillfälle gavs. Därför kändes Bengts närvaro på begravningen väldigt påtaglig när den i Carolina Södermans mjuka tolkning fick avsluta begravningen i kyrkan.

2007 sålde ”Åsa & Bengt” Hotell Riviera. Båstadträffarna finns kvar, men den generösa stämning som de skapade har aldrig infunnit sig sedan dess.

Är det någon som förtjänar en medalj så är Bengt och hans hustru Åsa.
Eller för att travestera Churchill: Aldrig har så få betytt så mycket för så många!
Tack för allt Bengt, vi glömmer dig aldrig!

Foto: Eva Benner

LÄS OCKSÅ

(37)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar