Annons
Annons

De första ljuva åren

IMG_2661
Biografiromanen, ”De Första Ljuva Åren” om countrydrottningen Christina Lindberg (Baba Books förlag) släpptes häromdagen.
Christinas och mina vägar har korsats flera gånger under årens lopp. Jag var ljudtekniker på showrestaurangen Kronprinsen i Malmö när hon jobbade där med Herb Reed & The Platters 1982. Som trummis i countrybandet Tractor har vi deltagit i samma galor och tv-program. Och jag känner väldigt många av de personer hon mött och berättar om i boken.

Annons

Christina och jag har det gemensamt att vi burit på en stor hemlighet under större delen av vårt liv. Vad ska folk säga om de får veta?
Både resandefolket och transvestiter har tillåtit omvärlden att berätta vår historia. Myterna och fördomarna är många och ingen har, med rädsla för att bli avslöjad vågat säga emot och tala om hur det faktiskt är.
Har du någon gång tänkt tanken att Jerry Williams, Anna-Lena Bergelin, Toni Holgersson, Danne Stråhed mfl skulle kunna vara en säkerhetsrisk?

Det är en viktig bok för alla ungdomar och föräldrar till ungdomar som drömmer om en karriär som artist. Jag har själv varit i branschen sedan 1960-talet både som musiker, artistbokare på United Stage och arrangör/producent på Slagthuset i Malmö och jag känner igen det hon beskriver. Spelet bakom kulisserna som vi aldrig får se, men ibland kanske anar via kvällstidningarnas löpsedlar.
Jag blir berörd av boken för att den är så initierad och utan försköning på ett spännande och underhållande sätt beskriver en på samma gång glamourös och förljugen bransch.
Och jag kan intyga att branschen inte blivit lättare med åren.

Det är dessutom en angelägen bok om bulimi och och bantning och vad som händer när vi försöker vara någon vi inte är och passa in i ett kroppsideal som bara stämmer för ett ytterst fåtal. Som ”Sara” har jag gått i samma utseendefälla och tappade under en kort tid så många kilo att folk trodde jag var sjuk …
Jag skrattar och gråter i en salig röra och hoppas boken och arbetet med den samtidigt varit en hjälp för Christina att förstå att hon inte bara duger som hon är – hon har varit bäst länge utan att förstå det själv!

Vesna Maldaner har skrivit en rolig, lättläst och dagsaktuell bok om medmänsklighet och kärlek. Och att aldrig ge upp en dröm!

LÄS OCKSÅ

(247)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar