Annons
Annons

Dina val styr Sverige!

images

I år är det valår och det ska vi vara glada för. Oavsett vad media vill att vi ska tro blir det bättre här i världen för varje dag som går. Och det finns fortfarande alldeles för många länder där medborgarna inte har något val.

Annons

Trots detta finns det även i vårt land människor som väljer att inte använda sig av möjligheten att påverka. Jag tycker absolut att du ska använda din rösträtt – i båda valen!

Men det är ju inte bara vart fjärde är som du har ett val. Du väljer flera gånger varje dag. Du har tex. valt att läsa den här artikeln …

– Väljer du att äta livsmedel eller dödsmedel? Är produkten obesprutad? Är den ekologisk? Det finns tydliga innehållsdeklarationer på varje förpackning. Innehåller den fler naturliga ingredienser än raffinerat socker och kemiska tillsatser, kallar jag det för livsmedel. Är det tvärt om betraktar jag det som dödsmedel.

– Vilka kläder väljer du att köpa? Köper du second hand? Har du koll på var och vem som tillverkat kläderna? Hur billiga kan kläder vara innan du börjar ifrågasätta situationen för de som tillverkat dem?

– Väljer du svenskt eller utländskt kött? Bryr du dig om hur djuren har det?

– Väljer du svenska eller utländska produkter? Bryr du dig om att det finns jobb att gå till i Sverige?

– Väljer du att stötta olika hjälporganisationer? Bryr du dig om dina medmänniskor?

– Väljer du kärlek eller rädsla i mötet med andra människor? Är det du eller dina fördomar som styr din syn på människorna du möter?

– Väljer du att köra egen bil eller åka kollektivt eller kanske gå eller cykla? Hur viktig är miljön för dig?

– Väljer du att vara tyst när folk säger kränkande saker om andra människor eller grupper? Tiger du och samtycker eller har du en egen åsikt?

Den vanligaste ursäkten för att inte göra något är att
– Min insats är ju ändå bara en droppe i havet”.
Minns då Moder Teresas ord:
What we are doing is just a drop in the ocean. But if that drop was not in the ocean, I think the ocean would be less because of that missing drop.

Alla våra stora mäktiga oceaner består av droppar och utan alla dessa droppar fanns det inga oceaner. Och betänk vad en tsunami kan åstadkomma …
Det kallas konsumentmakt och det är vi tillsammans och alla våra dagliga val som styr Sverige.

Det är supervalår i år, men det är inte politikerna som styr arbetslösheten eller Sveriges ekonomi – det gör du med dina val!

Och glöm nu inte att rösta – även om det bara är två av alla dina val:-)

LÄS OCKSÅ

(43)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar