Annons
Annons

En norsk smuggelhistoria!

Torskrom og Makrell

Som du vet, föreläser jag ofta i Norge och jag har många goda vänner där. Jag har även lärt mig uppskatta många norska specialiteter.

Bland favoriterna finns Stabburs Makrell i tomatsaus, Mills kaviar, Aas mörka öl, olika korvar, Kung Oscar Torskrom, rakfisk, brunost, pinnekött mm. Jag brukar köpa med mig lite av varje när jag är där. Den här gången hade jag köpt några burkar torskrom och fyra burkar Stabbur Makrell  i tomatsaus.

Annons

Jag flyger ofta och har därför möjlighet att slinka förbi kön till säkerhetskontrollen via SAS Fast Track .

Den här gången upptäcker kontrollen på Gardermoen norr om Oslo, några misstänka plåtburkar i min kabinväska som de vill titta närmare på. Ok, flyget går om 25 minuter så det är inga problem, tänker jag. Men problemet infinner sig direkt!  Det finns ingen personal tillgänglig som kan titta i min väska. Lite märkligt tycker jag, att det heter säkerhetskontroll och saknas kontrollpersonal. Dessutom heter det ”Fast Track” och jag har lite bråttom till mitt flyg. Det tar fem minuter så kommer en person som kan kolla min väska.
Hen hittar mina fynd …

– Hvad er det for noe? frågar kontrollanten och pekar på burkarna.
– Torskrom och Stabbur Makrell i tomatsaus, svarar jag och försöker se oskyldig ut.
Hen lyfter i burkarna, håller dom till örat och skakar på dom.
– Det kluckar, informerar hen mig efter ha skakat på burkarna med Makrell i tomatsaus.
– Ja, det är tomatsås i dom, förklarar jag så vänligt som möjligt.
– Hvor mye tomatsaus er det i boksen? frågar hen misstänksamt.
– ”Innehåller 170 ml varav minst 70% makrellfilet”, läser jag högt och tilläger, det blir väl runt 120 ml fisk och max 50 ml vätska.
– Er du helt sikker på det? frågar kontrollanten med en misstänksam min.
– Jag tror inte makrell i tomatsaus varit Norges nationalrätt sedan 1958 om det varit mindre är 70% makrell i burkarna, säger jag i ett försök att låta logisk.
Hen skakar på burkarna en gång till och tittar misstänksamt på mig.
– Dom säljer likadana i taxfree – till dubbla priset, försöker jag …
– De er kontrollert, hävdar kontrollanten myndigt.
– Hur då? frågar jag försynt.
– Jeg vet ikke, svarar hen irriterat, men disse må dere ikke ha med på flyet, säger hen och samlar ihop mina makrillburkar
– Menar du på fullt allvar att Stabbur Makrell i tomatsaus betraktas som en säkerhetsrisk i Norge? försöker jag.
– Jeg gjør bare jobben min. Ønsker du å klage, får du snakke med sjefen min, säger kontrollanten och markerar att samtalet är avslutat.
– Men Kung Oskars Torskrom – dom kluckade ju inte, får jag ta med dom? säger jag och pekar bedjande på burkarna.
– De er OK, men Makrell boxerna er konfiskert, beslutar kontrollanten med myndighet i rösten.
– Finns chefen här i närheten?, försöker jag en sista gång.
– Jeg vet ikke, säger kontrollanten trött, men jeg kan se etter ham.
Nu är det bara 15 minuter kvar till mitt flyg ska gå och jag inser att kontrollanten vinner på min tidsbrist.
– Nä, det är OK, säger jag, stoppar ner burkarna med torskrom och rusar till gaten.

Jag var på väg till Arlanda och väl där söker jag upp säkerhetskontrollen, berättar vad som hänt på Gardermoen och frågar varför plåtburkar med makrill i tomatsås betraktas som större säkerhetsrisk än plåtburkar med torskrom?
– Den kontrollanten menade att hen hade släppt genom alla burkarna, men trodde att fisken stoppats för att det finns väldigt tydliga bestämmelser om vätskor och vätskemängder.
– Hen hade emellertid inte klart för sig varför just vätska är så farligt på ett flyg …

Behöver jag tillägga att jag inte är imponerad av personer som inte vet vad dom gör?
I min värld är ”Jag gör bara mitt jobb!” ett tecken på dåligt ledarskap. Du måste veta varför du gör det du gör och själv tro på det, annars funkar det inte. Speciellt i en säkerhetskontroll tycker jag det är viktigt att personalen vet varför de gör det de gör. Motsatsen skapar enbart osäkerhet och irritation. Vilket ju inte borde vara syftet med en säkerhetskontroll …
Undersökningar har dessutom visat att känslan av otillräcklighet är en av de främsta orsakerna till stress.

LÄS OCKSÅ

(103)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar