Annons
Annons

En sån där dag …

Adapter och fjärrkontroll. Väsentliga tillbehör för att föreläsningen ska funka.

Adapter och fjärrkontroll. Viktiga tillbehör för att min föreläsning ska funka.

Onsdag 4 september föreläste jag på Leksands Folkhögskola. Det var tredje gången jag besöker skolan och det är alltid lika trevligt! Bra personal och intresserade elever med bra frågor. 

När jag kopplar upp min MacBook Air blinkar bilden på filmduken och försvinner. Vi provar några varianter, men bilden kommer inte tillbaka. Det visar sig att den lilla adaptern som sitter mellan datorn och kabeln till projektorn slutat fungera. Det är en kreativ skola så Anki Gullback, rektor på skolan, har en extra adapter som jag får köpa.

Annons

Dagen därpå föreläser jag på Kosta Boda Art Hotell för Kommun-förbundet i Södra Småland. Ett bra gäng och det blir fort god stämning. Plötsligt slutar min fjärrkontroll fungera. Min gamla trogna Logitech, som funkat oklanderligt under flera år låser sig.
Alla som lyssnat på mig, vet att bild och ljud är viktiga delar i min föreläsning. Nu måste jag gå fram till datorn varje gång jag vill ändra bild eller ljud och det är inte bra.
Flytet i föreläsningen störs.  Jag hamnar i vägen för delar av publiken och fokus hamnar på mig istället för på det jag pratar om.

En olycka kommer sällan ensam. Efter ett tag lägger programmet av. Datorn varnar för låg batterinivå genom att stänga av programmet. Det visar sig att vi hade så trevligt när vi testade tekniken, att jag glömde sätta i strömkabeln. Men var är den? Ska jag fortsätta föreläsa fram till pausen utan dator, eller ska jag leta upp kabeln nu?
Jag fortsätter föreläsa samtidigt som jag letar efter kabeln. Jag vet ju att jag packat upp den! En av arrangörerna hittar den på bordet framför sig.
– Är det den här?
Jag kopplar in den och startar upp programmet igen.

När jag letade efter strömkabeln upptäckte jag en fjärrkontroll i lokalen. Medan åhörarna diskuterar ”Arbetsplatsens OK-beteende”, kopplar jag in hotellets fjärrkontroll.
Då dör programmet en gång till!
Det är inte värre än att jag får igång programmet och innan åhörarna diskuterat färdigt var allt som det skulle igen. Fjärrkontrollen funkar med den lilla skillnaden att den saknar funktionen som styr ljudvolymen.

Så blir det fredag och jag är hemma i Malmö. Jag drar ner till Kullander & Kullander, som är min datorleverantör. Jag köper ett par extra adapters, men det visar sig att Mac har ingen fjärrkontroll som klarar att styra ljud. Det fanns en sådan till den första versionen av MacBook Air, men nu är den funktionen borttagen!
Jo, det går att fixa med en app i min IPhone, men då måste jag skapa ett nätverk mellan den och datorn varje gång. Jag har jobbat så tidigare. Det funkar bra och ser väldigt coolt ut att styra presentationen med min smartphone, men den appen styr inte ljud.

Inget problem, tänker jag. Malmö är en stor stad med ett rikligt utbud. Det jag söker finns säker hos Inet. De är ju specialister på allt inom datorer.
– Jo, vi har tre olika fjärrkontroller för datorer – men ingen som klarar att justera ljud, visar det sig.
De hänvisar till Kjell & Co som ligger runt hörnet. De har också flera olika fjärrkontroller – men ingen av dem klarar att styra en modern multimediapresentation med både bild och ljud.
Claes Ohlson påstår sig ha ”Multimediaprodukter för alla ändamål” – utom för att styra ljudvolymen i en presentation.

Det har hunnit bli fredag eftermiddag och jag behöver den måndag morgon. Jag har fullt program hela veckan och sakerna måste funka! Tre dagar i Kalmar, en dag i Halmstad och en kväll i Stockholm.

Jag ringer min kompis, Jojje Nilsson. Han var en stöttepelare under 16 år på Slagthuset. Han känner alla, kan allt och  vet allt om allt. En helt oumbärlig människa. Jag trodde inte jag skulle behöva en sådan, för att hitta en modern fjärrkontroll som kan hantera ljudvolym.
Jojje tipsar mig att kolla med AV-Syd som vi använde på Slagthuset. De är totalleverantörer av ljud och bild och kan säkert fixa det jag behöver. Magnus på AV-Syd fattar med en gång och vet att Logitech slutat tillverka ”min” maskin”, men att ”Targus” har en modell som klarar ljud.
Han vet också att den finns hos NetOnNet. De har butik i Malmö. Han kan se på nätet att de har modellen hemma och att de har öppet till 20.00. Tack, Magnus och Jojje – det kallar jag service!
NetOnNet har två stycken. Jag köper båda!

Jag jobbar i Mac KeyNote  och det visar sig att min nya Targus har tre olika inställningar. En för PC PowerPoint, en för Mac-KeyNote och en för Mac PowerPoint. Dessutom funkar den både som presentatör och trådlös mus. Snacka om multimediapresentatör!

Inget ont som inte har något gott med sig.
Det var mycket den dagen som inte funkade, och det är himla jobbigt när allt bara rasar. Allvarliga fel som kunde blivit riktigt jobbiga, om jag inte känt till hur min utrustning fungerar och klarat att felsöka den utan att avbryta föreläsningen.
Och som grädde på moset har jag hittat en fjärrkontroll som är bättre än den gamla och ger mig fler möjligheter att erbjuda en intressant presentation.

LÄS OCKSÅ

(22)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar