Annons
Annons

Ett bittert etikettsbrott.

En bitter nyhet

Den 20 april 2015 gick den sista leveransen Gammeldansk Bitter Dram från fabriken i Ålborg. Det norska bolaget Arcus Gruppen, som numera äger De Danske Spritfabriker, valde då att avsluta produktionen i Ålborg efter 84 år och flytta tillverkningen till Norge.

Annons

Detta har jag inga problem med. Det viktiga är ju att drycken med J.K. Asmunds originalrecept fortsätter att produceras.

Men jag blir beklämd när klårfingriga reklamare eller tjänstemän får för sig att ta bort den fina ”dikten” på flaskans etikett:
Gør godt om morgonen,
efter dagens dont, under jagten, på fisketuren
eller som apéritif.

När den texten förbjöds på flaskor som skulle säljas i Sverige reagerade några vänner i Malmö mot detta övervåld på en försvarslös flaska. När myndigheterna strax därefter övervägde att även förbjuda halsens utformning eftersom den framkallade att behagligt kluckande ljud vid serveringen, valde samma grupp att skynda till dryckens undsättning och bildade ”Gammeldanskens Vänner” i Malmö.

Nu har det hänt igen och detta etikettsbrott kan inte få passera oanmält. Något måste göras. Vi har haft ett första möte och överväger som bäst att ta oss till fabriken i Norge för att påtala det allvarliga i deras tilltag.

– Vad kan då jag göra, undrar du säkerligen förfärat.
– Du kan fråga efter drycken nästa gång du besöker en lokal och påtala etikettsbrottet eller
– skicka ett mail till [email protected]

Vi har provsmakat drycken och kan meddela att etikettsbrottet har tack och lov inte påverkat innehållet.

LÄS OCKSÅ

(6)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar