Annons
Annons

Ett tredje juridiskt kön?

Ulrika Westerlund överlämnar sin utredning till Alice Bah Kuhnke. Foto: Kristina Ljungros

Som det kan bli!
2001, två år innan jag var offentlig, var vi ett antal transpersoner i Riksdagens Ledamothus i Stockholm.

Riksdagens hbt-grupp under ledning av Tasso Stafilidis arrangerade en dag för främst riksdagsledamöter för att skapa förståelse för vilka problem vi transperson möter i samhället. Vi berättade om vår situation och lämnade förslag på hur den kunde förbättras. Bland annat önskade vi en statlig utredning om transpersoners levnadsvillkor.

Annons

Häromdagen, lite drygt  16 år senare överlämnade Ulrika Westerlund en utredning om stärkt ställning och bättre levnadsvillkor för transpersoner till vår kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

Samma dag blev jag kontaktad av TV4 Nyheternas Malmöredaktion. De frågar om jag vill ställa upp på en intervju om ett tredje juridiskt kön. Jag hade väldigt liten kolla på utredningen, men jag vet ju vad jag tycker om ett tredje kön. De hade frågat flera andra, men hade inte hittat någon som ”vågade/ville” uttala sig. Vi hade en trevlig pratstund och du kan se resultatet här:

Det var intressant att läsa kommentarerna på TV4:s Facebooksida, men jag insåg snabbt att många har synpunkter, men väldigt få vet vad de kommenterar.
Kön kan ses ur flera perspektiv: Biologiskt kön handlar om vår fortplantning, Mentalt kön handlar om hur vi upplever oss själva, Socialt kön handlar om hur vår omgivning uppfattar oss och Juridiskt kön är statens sätt att definiera oss.

Frånsett detta tycker jag det är beklämmande att definiera och sortera människor efter vilka genitalier vi bär på. Detta synsätt delar kristendomen med judendom och islam. Vi har slagit ihop kön och fortplantning och placerat det mellan benen. De mer filosofiska religionerna buddhism, hinduism, naturfolken och även den gamla asatron placerar könet i huvudet och fortplantningen mellan benen. Detta synsätt ger möjlighet till fler kön och du kan vara antingen man eller kvinna, både man och kvinna, varken man eller kvinna samt ibland det ena och ibland det andra.

Eftersom de flesta i vårt land definierar kön enligt den kristna kulturen upplevs trans av många som något konstigt och märkligt, men det  är på inget sätt något nytt. Vi har funnits i alla tider, i alla kulturer och i alla länder. I det fornordiska språket fanns tom ett ord för de vi idag kallar transpersoner. Då kallades vi ”alskens”.
På senare år börjar vi även finnas och respekteras i de kristna kulturerna. Islam har fortfarande en bit kvar och jag skulle tro att det även gäller för judendomen.

TV4-intervjun handlade alltså om vår rätt att definiera oss själva!

Hela utredningen kan du läsa här:

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

2 kommentarer


 

Annons

Laddar