Annons
Annons

Får en man klä sig hur som helst?

Claes och Teo Hären på Årsmöte i Talarföreningen

”När vi transpersoner blir tillräckligt vanligt förekommande i samhället kommer alla att kunna känna att det är här vi hör hemma.”

Citatet ovan är hämtat från mitt blogginlägg ”Transperson på Fest” där jag berättade om känslan att som enda transperson bland cispersoner inte uppmärksammas som den som ”sticker ut” eller inte hör hemma bland det övriga.

Annons

Fredag 7 mars 2017, var det dags för konvent och årsmötet i  Talarföreningen NSA. Precis som tidigare var det hög stämning, god mat, lärorika seminarier, kloka samtal, inspirerande tal och framför allt mycket skratt och kärlek. Jag tror inte det finns någon annan förening där handhälsande inte är normen. Här kramas alla både länge och innerligt. Vi är ett gäng människor som bryr oss om varandra i stort och smått, nästan som en andra familj.

Dagen till ära hade talarkollegan Teo Hären valt att komma i klänning. I ett tal berättade han att beslutet hade föregåtts av stor vånda. Kan en man ta sig samma rättighet som en kvinna och använda både det manliga och det kvinnliga uttrycket, var en av hans funderingar? En annan var hur jag skulle uppfatta hans tilltag? Skulle jag betrakta det som en drift med min transpersonlighet? Vad skulle de övriga deltagarna tänka och hur skulle det påverka hans upplevelse under kvällen?
Modigt genomförde han sin tanke.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. Teo fick välförtjänt uppmärksamhet för både sitt uttryck och sitt mod. Fler än vanligt kommenterade mitt val av klädsel. Några kände knappt igen mig utan hår.
Jag tolkar det som kärlek och respekt. Det handlar inte om kläder, det handlar om att vi är välkomna som de vi är – oavsett hur vi väljer att klä oss.

Det var väldigt intressant att konstatera, att i den föreningen har det blivit norm att jag deltar i ett kvinnligt uttryck och att Teo deltar i manligt uttryck. Därför kan man säga att den kvällen bröt både Teo och jag mot normen, dvs hur vi vanligtvis brukar vara klädda.

Tack Teo, jag tycker det var en mycket fin gest!

 

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

1 kommentar


 

Annons

Laddar