Annons
Annons

Far och flyg!

Landningsbana

Om du följt min blogg har du säkert lagt märke till min frustration över säkerhetskontrollen på våra flygplatser.

Idag, klockan 06.55 flög jag från Örebro till Malmö och döm om min förvåning när det inte fanns någon säkerhetskontroll. Berodde det på den tidiga morgonen? Eller att vi var så få passagerare på denna flygning? Eller betraktas örebroarna som mindre terroristiskt lagda än andra?
– Är det ingen säkerhetskontroll idag? frågar jag den leende kvinnan i gaten.
– Nä, idag slipper vi det, svarar hon och tar mitt boardingkort.

Annons

Jag har har länge funderat på vad som skulle hända om man tog bort kontrollerna och nu satt jag alltså där i ett plan tillsammans med ett antal helt okontrollerade passagerare.
Vem var mannen med skägg bakom tidningen längst bak i planet?
Hade inte den en unga kvinnan en ovanligt stor väska?
Killen med piercing såg lite misstänkt ut och mannen framför mig som jag bara såg nacken på … Vem var han? Och vilka var de andra!

Flygkaptenen var en dansk kvinna som talar engelska för att andrepiloten påstås vara från Holland. Vet hon att säkerhetskontrollen inte var öppen denna tidiga morgon? Varför tar hon själv hand om säkerhetsgenomgången? Pratar hon inte onödigt mycket om livvästen under stolen. Varför pratar hon överhuvudtaget om livvästen på sträckan Örebro – Malmö? Planerar hon att vi ska försvinna mystiskt över Vättern eller tänker hon ändra kurs likt piloten på Malaysia Airlines och välja Vänern istället?
Kanske bäst att lämna mobiltelefonen på ändå …

Låter motorerna som dom ska? Är båda igång? Vibrerar det inte ovanligt mycket?
Väl uppe i luften händer det – ingenting!
Jag slappnar av och känner att jag blir sömnig.
Plötsligt är jag tvärvaken! Vad sa hon om syrgasmasker? Har dom fifflat med syret i kabinen?

Jag lyckas inte hålla mig vaken och vaknar först när kaptenen med ett uppfordrande ”pling” befaller att oss sätta på våra säkerhetsbälten igen. Det är tid att landa.
Shit – jag somnade!
– Var är vi?
– Vart har dom fört oss!

Jag ser Malmö och jag ser Danmark. Solen skiner och det syns inte ett moln på himlen. Vi går in för landning och när jag stiger ur möts jag av en SAS-anställd:
– Flyger du med dessa? säger han och jag hör en ton av förvåning i rösten.
– Hur så, brukar det inte gå bra? frågar jag osäkert och fortsätter. Vi kommer från Örebro och det var ingen säkerhetskontroll när vi gick ombord ..?
– Nä, det har man inte på så små plan, säger han och lyfter ut en låda ur planet.
– Nä jag vet, svarar jag manligt självsäkert i min korta klänning.
– Eftersom du är okontrollerad måste du gå ut via trappan där borta, säger han och pekar. Då kommer du direkt in i ankomsthallen.

Så himla pinsamt! Här hade jag ett perfekt scoop! ”Direktflyg och Örebro Flygplats åsidosätter flygsäkerheten!” Åsså var det bara jag som inte visste hur det funkar.
Nedstämd går jag ombord på Flygbussen till Malmö.
Hela dagen förstörd ….

Men det kommer jag aldrig att berätta för någon!

LÄS OCKSÅ

(75)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar