Annons
Annons

Fira dina egna högtider

Student

Den 27 juli skrev jag ”Var ledig när du vill!” i min blogg. Nu kommer det första företaget som nappat på idén.

Idén går ut på att vi enligt almanackan har ett antal helgdagar i Sverige. De flesta är kristna högtider, men eftersom Sverige är världens mest sekulariserade land, är det allt färre som vet vad högtiderna innebär eller varför vi firar dom.
23 december, julafton, juldagen, annandag jul, trettondag jul, skärtorsdagen, långfredag, annandag påsk, kristi himmelsfärd, midsommarafton, nyårsafton,  nyårsdagen, 1:a maj och Sveriges Nationaldag.
Tittar vi runt i världen så visar det sig att de flesta länder har sina egna högtider och traditioner, och de är inte alltid de samma som de vi firar enligt den svenska almanackan. Efter hand som världen krymper tyckte jag det kunde vara dags att låta var och en fira de helgdagar hen känner för.
Meningen är således inte att ta bort någonting, det handlar om att skapa större valfrihet för den enskilde. Fler lediga dagar helt enkelt.
Och samtidigt öka flexibiliteten för företagen eftersom det kommer att finnas personal som gärna jobbar dessa dagar utan extra ersättning, mot att de får vara lediga de dagar som de betraktar som helgdagar.
Mobiloperatören 3 blev det första företaget som erbjuder sina medarbetare valfria helgdagar. Samtliga anställda har från och med nu möjlighet att byta till exempel julafton mot ledighet på eid al-fitr, som markerar slutet på den muslimska fastemånaden ramadan.
Och den som vill vara ledig på sin egen födelsedag eller när dottern tar studenten istället kan vara det.
Eller varför inte fira ”Äntligen måndag” första måndagen varje månad …
”Att enbart låsa helgdagar till de traditionella kristna högtiderna känns varken modernt eller generöst ur ett arbetsgivarperspektiv”, säger Mattias Segelmark, personaldirektör på 3, i en kommentar.
Kolla med din personalchef när det ska bli möjligt att göra samma sak på ditt företag?
Annons

LÄS OCKSÅ

(73)
(0)

1 kommentar


 

Annons

Laddar