Annons
Annons

Firar du Halloween?

halloween

Namnet kommer från engelskans Hallow, ”helgon” och är från början en katolsk tradition som firades 31 oktober.

Helgen har sitt ursprung på Irland och kom till Sverige via USA under 1990-talets andra hälft. Även om helgen ligger kring vår egen Allhelgonadag, har vi numera frikopplat Halloween från sitt ursprung och kör hårt ibland både helgen före och efter.

Annons

En Halloweentradition bland barn är att klä ut sig i spökkostymer, och gå runt i kvarteret för att be grannarna om bus eller godis, liknande påsktraditionen med påskkärringar.

Det har framförts tankar om att införliva den den muslimska tredagars mat- och festhelgen Eid al fitr som avslutar Ramadan, i den svenska helgfloran. Detta har mötts av stora protester och använts som ett bevis för den islamisering som påstås pågå i vårt land.

Högtiden kallas ofta kort för eid, vilket betyder ”en återkommande lycka eller festglädje”. Firandet pågår i upp till tre till fyra dagar.

Eid är i grunden en religiös högtid, men den firas även av muslimer och övriga som inte är aktivt troende eller följer religionens bud.
Ungefär som att många muslimer i Sverige firar jul trots att de inte är kristna. Och att många kristna som inte är troende eller följer religionens bud firar jul!

Hur kommer det sig då att vi sväljer den amerikanska kulturen med hull och hår utan att protestera mot ”amerikanisering”. TV sänder tom fler amerikanska än svenska program utan att någon reagerar …
Det lagas mat som aldrig förr i alla TV-program, men att ta steget fullt ut och införa en ren fest- och mathelg finns inte på kartan.
Åtminstone inte så länge den inte kommer från USA …

Det finns mycket i den muslimska kulturen som vi skulle må väldigt bra av. Jag tror tex att ta timeout och meditera fem gånger om dagen skulle vara en bra idé för väldigt många.

Och har du inte tid att meditera fem gånger om dagen bör du överväga Dalai Lamas förslag:
– Då bör du ta en timma!

 

LÄS OCKSÅ

(132)
(0)

1 kommentar

Annons

Senaste från Allas

Laddar