Annons
Annons

Född i Fel Kropp

Fodd i fel kropp

Norge har gjort det igen!
Mandag 18 august kl 21.40 startar serien ”Født i feil kropp” på norska TV2. I sex episoder berättar 14 människor i olika åldrar sin historia.

Titta nu en gång till på bilden här ovan och betänk att samtliga deltagare på bilden är födda i fel kropp. Jag hade förmånen att få se första avsnittet tillsammans med deltagarna ovan redan för en vecka sedan. Det är en positiv och mycket välgjord dokumentär som kommer att ge de norska tittarna en helt ny syn på det vi kallar transsexualism, eller som deltagarna själva föredrar att kalla det – född i fel kropp.

Annons

Det är en sak att höra politiker och läkare argumentera hur de tycker dessa människor ska leva sitt liv. Men det är något helt annat att höra små barn och unga människor berätta hur de ser på sig själva och det liv de känner är rätt för dem. Och samtidigt inse att samhället villa avvakta tills det är försent att ge dem det liv och den ungdom de flesta av oss andra betraktar som självklar.

Du ser och hör en liten pojke berätta och inser, att snart slår hormonerna till och utvecklar honom till en kvinna. Eller en liten obekymrad tjej och förstår att snart kan hon inte leka med sina tjejkompisar längre, för hon ska först utvecklas till man innan hon kan få hjälp av samhället att bli den hon en gång var. Och då är kanske hennes liv redan förstört …

Det handlar naturligtvis om samhällets resurser, men också om varje människas rätt att definiera sig själv. Men vad tjänar samhället på att vänta för att i ett senare skede lägga ner enorma belopp på rehabilitering, samhällsanpassning och annat som behövs för att bygga upp en människa som fråntagits möjligheten att utvecklas till en trygg och glad människa.
Föräldrarna som annars anses ansvara för sina barns hälsa och välbefinnande står maktlösa och ser sina ungdomar hindras från att utvecklas på ett normalt sätt av samhällets lagar och regler.

Jag tycker det finns en ganska enkel lösning: Låt varje människa ta ansvar för sina egna handlingar och låt barnens föräldrar ansvara för sina barn. Då kan hela proceduren ersättas med en undersökning om den sökande är vid sina sinnens fulla bruk.

Att jag skrev ”Norge har gjort det igen” i inledningen, syftar på att redan 2010 visade NRK2 världens första dokusåpa. Serien hette ”Jentene på Toten” och följde 10 olika man till kvinna-människor.

"Jentene på Toten" på NRK2 2010.

”Jentene på Toten” på NRK2 2010.

Serien sågs av nästan 1 miljon tittare i Norge, men SVT valde att inte visa den med motiveringen att vi i Sverige inte förstår norska. Eftersom jag själv deltog i serien påminns jag varje gång jag besöker Norge om vilken enorm genomslagskraft den hade på tittarna – och fortfarande har.

Sedan dess har det gått ett antal norska serier på svensk TV, så språkargumentet borde vara undanröjt vid det här laget. Nu slår Norge till med ytterligare en serie med ett liknande tema. Ska bli oerhört spännande att se om SVT vågar visa serien för svenska tittare eller om det fortfarande bara är amerikanska serier som går att texta.

Det är den kände norske regissören Petter Venneröd och producenten Karianne Förland Venneröd som gjort ”Född i Fel kropp”.

LÄS OCKSÅ

(327)
(0)

8 kommentarer


 

Annons

Laddar