Annons
Annons

Furries

Furrie

Idag hade Möckelngymnasiet i Karlskoga köpt min studiedag ”Sara i Skolan” för lärare och elever. Det blev två föreläsningar för totalt nästan 1.000 lärare och gymnasieelever. Och en avslutning med ett pedagogiskt café för enbart lärare.

Annons

Precis innan föreläsning nummer två ska börja upptäcker jag en räv mitt i lokalen. Eftersom jag lever efter devisen att det är upp till varje människa att definiera sig själv – och att inte definiera sig, blir jag fruktansvärt nyfiken på räven och vinkar på den att komma upp på scenen. Den tvekar inte ett ögonblick på min inbjudan. Jag får en varm kram och räven presenterar sig som ”Foxtrot”.

Jag har läst om ”furries” och det är bara andra gången jag träffar och pratar med en riktig furry. Första gången var i efter paraden på Malmö Pride för någon vecka sedan.

Furries är personer som tycker om djur, tecknar dem, eller identifierar sig med dem. Furrysuiters är personer som tycker om att går runt i djurkostymer. Förmänskligade djur som går på två ben, talar och så vidare. Ingen vet exakt, men i Sverige finns troligen ett tusental som räknar sig till furrykulturen. Ungefär en femtedel av alla furries äger en fursuit. En pälsdräkt, helt enkelt.

Furrykulturen är en relativt okänd subkultur som blivit mer uppmärksammad de senaste åren och jag ser en tydlig parallell till oss transpersoner. Många vill inte berätta att de är furries för föräldrar och jobbarkompisar av risk att bli missförstådda eller hånad av omgivningen.

LÄS OCKSÅ

(68)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar