Annons
Annons

Gammeldanskens vänner and Friends

GDVCD
Det finns ett flertal Gammeldanskföreningar i Sverige och Norge. Den förening jag är medlem i har funnits i Malmö i 30 år.  Vi är 13 medlemmar och varje år delar vi ut ”Årets Pølse” till någon välförtjänt krog och utser en person till ”Årets Gammeldansk”. Föreningen har under åren gett ut ett antal kok- och reseböcker på eget förlag.

Annons

I våras fick vår viseformand Mikael Neumann, idén att fira vårt 30 årsjubileum med att ge ut en cd med nya och gamla nordiska dryckesvisor. En sådan cd har inte getts ut i Sverige på väldigt, väldigt länge, men …
– Vem skulle vilja lyssna till 12 gubbar som sjunger dryckesvisor?
– Vem kunde tänkas vara intresserad?
– INGEN, blev det självklara svaret och förklaringen till varför ingen gett ut en sådan cd på väldigt, väldigt länge.
Detta menade Mikael var skäl nog för att göra det!

Vi satte igång med det ideella arbetet. Mikaels son, Tobias ställde upp som ljudtekniker och arrangör. Mikael producerade, samlade in gamla texter och kompletterade med nya. Vi övriga höll andan …

Ganska snart, för att inte säga omedelbart, stod det klart att även om cd:n blev gratis, hade vi inte röstresurser inom föreningen för att fylla en hel cd. Mikael tillkallade vänner och bekanta och snart sagt alla han pratade med instämde i att det behövdes en dryckes-cd och stämde in med en låt eller två. Alla ställde upp utan betalning.

Inom ett par månader hade ”alla” varit där: Hasse Andersson, Leif Carlsson, Anna-Lena Bergelin, Åke Cato, Glenn Gulli, Sven Melander, Marianne Mörck, Tommy Juth, Ulla Neumann, Björn Ranelid, Ewa Roos, Eva Rydberg, Jan Sigurd, Titti Sjöblom, Stefan & Kim mfl.
Mikael Ramel bidrog med två tidigare icke utgivna Povel-texter.
Percy Nilsson sjöng in världens första protestsnapsvisa

Så snart projektet blev känt började folk fråga efter cd:n.
Eftersom Gammeldansk firar 50 år valde tillverkaren att köpa ett antal cd. Druidorden lade en beställning på 3.000 ex. som skulle säljas för att få in pengar till prostatacancer-forskning.
Vi hade sedan tidigare en tanke att eventuellt överskott skulle gå till välgörande ändamål. Även om vi med detta i första hand avsåg Gammeldansk, tänkte vi om och beslutade att hela överskottet från cd:n skulle gå till samma forskning.

– Hur många cd ska vi trycka?
– Hur många vänner har vi?
– Tryck 5.000, så blir det en rejäl slant till forskningen, sa vi!

Ingen trodde väl på allvar att vi hade så många vänner och att det skulle finnas ett så stort intresse, men faktum är att när jag skriver detta finns det bara ett fåtal cd kvar. Vill du också bidra till forskningen och samtidigt lyssna på en helt unik cd, så passa på innan det är för sent.

CD:n hittar du här och samtliga texter här.

LÄS OCKSÅ

(36)
(0)

1 kommentar


 

Annons

Laddar