Annons
Annons

Genom att förändra mitt yttre påverkar jag mitt inre

Med Christer Nilsson och filmaren Frank Dandenell i CC Digitals studio.

Jag spelade in en väldigt kort film häromdagen. Det var en dialog mellan Claes och Sara. Först skulle vi spela in Claes och därefter Sara. Vi använde en sk ”greenscreen”, vilket innebär att man filmar mot en grön bakgrund för att i efterhand kunna kopiera in de båda figurerna på samma film och lägga in en valfri bakgrund, tex ett foto eller en teckning.
Det gick väl hyfsat att spela in Claes, men när det var dags för Sara blev det tvärnit. Det gick bara inte!

Annons

På filmen skulle man bara se Claes och Sara från midjan och uppåt, vilket gjorde att när det var dags för ”Sara” hade jag kvar Claes på nederdelen. Och nu hände det märkliga. Sara-känslan kom inte – det blev bara Claes i peruk.
När vi funderade på vad vi skulle göra , mindes fotograf Claes Westlin och stylisten Christer Nilsson en gång när de skulle göra reklambilder för armband och ringar. De skulle fotografera modellens hand med smyckena, men hur de än försökte så blev det inte bra. Då kom Christer på idén att han skulle sminka modellens ansikte, trots att det inte skulle synas i bilden. Och plötsligt funkade handen perfekt!

– Åk hem och klä på dig hela Sara var hans kloka råd och en timma senare filmade vi Sara med ett helt annat resultat än tidigare.

Jag har funderat mycket på vad som hände i studion den där dagen. Jag trodde att jag hade koll på Sara och att det inte skulle spela någon roll vilka skor och byxor jag hade på mig. Jag har levt med detta hela livet och har tydligen inte lärt mig någonting om hur olika kläder och attribut påverkar och vilka känslor de framkallar inom mig.

Hur Claes W förklarade för sin uppdragsgivare att de behövde en sminkör för att fotografera en hand förtäljer inte historien, men visst är det intressant att vi påverkas av hur vi trivs med vårt utseende. Kanske är det därför som vi aldrig förr lagt ner så mycket pengar på att vårda kroppen och själen. Vi tränar och motionerar, äter medvetet, stylar kroppen på olika sätt och lägger ner massvis med pengar på kläder. Och trots att Svenska kyrkan förlorar medlemmar ökar olika former av andlighet hela tiden.

Jag funderar ibland på hur många psykpatienter i Sverige som hade kunnat friskförklaras om de hade vågat berätta och leva det liv de vill leva, istället för det liv de tror att någon annan vill att de ska leva. Jag är en mycket lycklig människa som tillåter mig att leva det liv jag vill leva, och om någon har problem med det så är det deras problem – inte mitt.

LÄS OCKSÅ

(66)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar