Annons
Annons

Glad Påsk … eller?

Julen vara skall till påska!

Julen vara ska till påska!

Tycker du också att jul och påsk känns som samma helg? Finns det några likheter eller skillnader?  I julvisan står det dessutom …” och julen vara ska till påska!”

Lagom när vi slängt ut julgranen med kulor och glitter, drar vi in björkris i huset och klär det med äggskal och fjädrar. Sen byter vi ut jultomtarna mot påskkäringar och ersätter julklapparna under granen med att gömma ägg fyllda med godis lite överallt. Och istället för danslekar runt granen leker vi ”fågel, fisk eller mittemellan” med de gömda äggen.

Annons

Oavsett om det behövs eller ej tar vi ett julbad och skärtorsdagen minns vi för att det var då Jesus tvättade lärjungarnas fötter. (Skär = tvätta)
Jultomten som bor på Nordpolen och reser i en släde som dras av renar med en röd mule, ersätter vi med påskkärringarna som håller till på Blåkulla och reser på en kvast med en svart katt.
Jultomten klämmer sig ner via skorstenen och delar ut presenter medan påskkärringarna ringer på dörren och vill ha presenter i form av godis eller  pengar.

Vi äter julbord tills vi spricker och hela påskhelgen äter vi som om det var sista måltiden. Fast till jul äter vi julskinka och till påsk är det påsklamm.Vi dricker äggtoddy istället för julglögg och påskmust istället för julmust.
Vi ställer påskliljor på bordet istället för julrosor och skickar påskkort istället för julkort.  Vi målar ägg istället för att rimma på paket och marsipangrisarna får ge vika för skumharar.

En del av oss går i kyrkan, men de flesta har glömt vad de ska där att göra? Vi önskar varandra ”God Jul” för att Jesusbarnet föddes då, men varför säger vi ”Glad Påsk!”? – JESUS DOG JU PÅ KORSET!!??

Läs även Varför säger vi Glad Påsk?

LÄS OCKSÅ

(237)
(0)

1 kommentar


 

Annons

Laddar