Annons
Annons

Gratis kollektivtrafik!

 Pagrotsky
Äntligen någon som fattat. Leif Pagrotsky, ekonom och minister i Göran Perssons regering 1996-2006 vill införa gratis kollektivtrafik i Stockholm och hans argumentation är klockren!

”Kollektivtrafik är lika självklart nödvändig för en storstad som hiss är i höghus. Jag har aldrig sett särskilda avgifter med spärrar, vakter och kontrollanter för hissar utan deras kostnader tas ut smidigt på hyran för alla i huset, även av de i bottenvåningen eller de som använder trappan. Den som föreslår något annat skulle bli utskrattad. Så borde det vara också i Stockholm”, skriver Leif Pagrotsky i DN.

Annons

Hans argumentation har bara två problem. Varför ser han bara till Stockholm och varför glömmer han den mest självklara inkomstkällan, den sk ”Trängselskatten/avgiften”?

Jag har länge varit positiv till gratis kollektivtrafik. Jag tycker den sk ”trängselavgiften” är en utmärkt idé och den får gärna vara högre än idag. Då kan de som väljer att köra bil i våra städer finansiera större delen av kollektivtrafiken.

Som trängselskatten fungerar idag drabbar den de som har svagast ekonomi. De som har råd betalar och kör vidare. Min idé går ut på att de som har råd att betala trängselskatt betalar kollektivtrafiken för alla andra. Samtidigt skulle en det lösa väldigt många olösliga problem:
– Luften i våra städer skulle bli bättre.
– Miljön skulle bli bättre med färre bilar på våra gator.
– Förre skadade och dödade i stadstrafiken.
– Vi kunde riva ett antal parkeringshus i centrum och bygga bostäder istället.
– Vi skulle slippa stora kostnader för av parkerings- och trafikövervakning.
– Fler busslinjer och hållplatser.
Även landsbygden skulle få nytta av en utbyggd kollektivtrafik, finansierad av de som väljer att köra bil i våra städer.

Jag säger inte att detta är ett färdigt förslag att bara införa, men jag tycker det är ett bra utgångsläge för en diskussion. Vad tycker du?
Du kan säkert komma på fler fördelar och nackdelar med en sådan idé …

LÄS OCKSÅ

(25)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar