Annons
Annons

Grottmän – inte män, är problemet

Sandvik2

I Sverige har åtta procent av alla kvinnor och elva procent av alla män blivit utsatta för fysiskt våld i nära relationer under det senaste året. Oftast är det män som utsätter sin omgivning för detta våld och dessa män hotar mig som man.

Annons

Dels för att jag vet att deras våld en dag kan drabba mig, men också för att deras våld misstänkliggör mig som man. När jag går på stan en sen kväll märker jag att kvinnan framför mig ökar takten och ser sig ängsligt omkring eftersom det går en man bakom henne. Det är en minoritet män som bär sig illa åt, men det är ”vi män” som får bära hundhuvudet.

Vi som jobbar med jämställdhet och normkritik måste bli mera noga med, att precis som det finns olika sorters kvinnor, så finns det även olika sorters män. Och om vi väljer att slå mot alla män får vi alla män emot oss.

Jag får, precis som många andra föreläsare ofta höra från män:
– Kul med en föreläsning om jämställdhet där inte allt är mannens fel.
Det är inte bra att dom har den uppfattningen om vad jämställdhet handlar om. Hur ska vi få till ett jämställt samhälle om vi skuldbelägger alla män. Jag tycker det är illa nog att det heter gärningsman, trots att alla brott inte begås av män.

Feminismen har lärt kvinnor att kvinnorollen kan spelas på många olika sätt. Kvinnorollen kan se manligt och kvinnligt som två komplement. Vi har alla hört talas om manhaftiga kvinnor, men hur många har hört talas om kvinnhaftiga män?
Män har ingen motsvarighet till feminismen. Vi är mest irriterade på att kvinnor hittat ett så smart sätt att ta sig ur den traditionella kvinnorollen. Mansrollen har naturligtvis också förändrats, men varje man måste hitta sin egen väg och göra det på egen hand.

Problemet är att det fortfarande finns män och pojkar som ser manligt och kvinnligt som två motsatser. Det som är manligt är allt det som inte är kvinnligt! De blir offer för samhällsutvecklingen och ser förändringen som ett hot eftersom de upplever att deras utrymme krymper. Dom kommer inte på att dom kan göra samma sak som kvinnorna och låta mansrollen bre ut sig …

Inför min bok ”Från Man till Människa”, funderade jag mycket på en manlig motsvarighet till feminismen. Jag saknade ett begrepp för den moderna mannen. Men det är ju inte den moderna mannen som är problemet. Det är ju alla dessa ”grottmän” som hotar och förstör för oss andra.

På grottmännens tid var muskelkraft en efterfrågad kraft i samhället. En riktig man skulle vara aktiv, koncentrerad, djärv, säker, auktoritär, tystlåten och peka med hela handen. Men samhället ser inte ut så längre. Idag är det hjärnkapacitet som gäller. Och det mest pinsamma för grottmannen är att arbetsmarknaden idag efterfrågar helt andra egenskaper. Egenskaper som vi en gång valde att kalla kvinnliga; empati, hålla många bollar i luften samtidigt, social kompetens, försiktighet, omsorg … Inte ens inom försvaret pekar man med hela handen längre …

– Måste man vara kvinna för att få jobb idag! kan dessa män utbrista under föreläsningarna.
– Nä, det räcker alldeles utmärkt med att vara människa, svarar jag!

Jämställdhet är inte en kvinnofråga. Det är lika mycket en fråga för mannen. Männens vinst på jämställdhet glöms ofta bort när feminismens fördelar läggs fram. Om Sverige slutar vara ett manssamhälle kommer även männens börda att lätta. I stället för att vara irriterade på att kvinnor uppfunnit feminismen borde alla män inse att vi i själva verket har allt att tjäna på att slippa det gamla machosam­hället. Vi behöver inte längre bära ansvaret och slita ut oss, vi behöver inte dominera fängelse-, hemlöshet, arbetslöshets- och självmordstatistiken. Vi kanske tom kan få leva lika länge som kvinnorna.

”Grottmannen” har inte upptäckt fördelarna med jämställdhet. Och eftersom han redan kan allt, så kommer han aldrig att upptäcka det heller. Han uppgraderar inte sitt sätt att tänka och han halkar efter i skolan eftersom det är viktigare för grottmannen att imponera på andra män, än att utveckla sitt eget tänkande. När jag föreläser för kommuner och landsting, kommer många intresserade män, men grottmännen har inte tid.

Jag övertygad om att när du läser ordet ”grottman”, så får du upp en bild i huvudet. Men faktum är att det har aldrig funnits grottmän. Inte förrän nu när samhället håller på att springa ifrån dom dyker dom upp. Jag tycker ”grottmän” är ett bättre ord än ”män” när vi vill problematisera de otidsenliga männen.

Grottmännen är problemet  – inte männen!

LÄS OCKSÅ

(281)
(0)

6 kommentarer


 

Annons

Laddar