Annons
Annons

Hen betyder höna!

Sv.Akademin

SAOL, Svenska Akademins Ordlista har gjort bedömningen att det finns ett behov för ett könsneutralt pronomen i det svenska språket, och tagit in ordet ”hen” i ordlistan. NE, Nationalencyklopedin gjorde samma sak 2012.

Annons

En del tycker det är upprörande.
Jag tycker det är märkligt att det inte hänt tidigare? Väldigt många kulturer runt omkring oss har ett könsneutralt pronomen i sitt språk. Finland tex. har varken ”hon” och ”han” i sitt språk och använder enbart ”hen”.

Ordet har funnits länge i Sverige, men det är först nu som folk börjat använda det på allvar.
– Ett ganska vanligt ord som fyller en funktion så det finns ingen anledning att inte ta med det, säger Sven-Göran Malmgren, huvudredaktör för SAOL.

Det har diskuterats för och emot och det var väl länge sedan ett ord kunde skapa så upprörda känslor. En bidragande orsak kan vara att en del fått för sig att hen ska ersätta orden ”hon” och ”han”, men så är det förstås inte. Det som uttryckts är att hen kan ersätta uttrycket ”hon eller han”, till exempel så här:
– När journalisten kommer kan hon eller han sätta sig var hon eller han vill.
– När journalisten kommer kan hen sätta sig var hen vill.

Det finns många tillfällen där hen passar bra. Tex när media av olika orsaker inte vill eller bör avslöja en viss person:
”En politiker med tunga förtroendeuppdrag i en skånsk kommun åtalas för grov trolöshet mot huvudman efter att ha förskingrat 1,3 miljoner kronor från företaget där hen arbetade.”
Du har fått informationen, och mer får du inte veta eftersom ingen ska dömas på förhand.

Minns du debatten inför ”du”-reformen på 70-talet? Nä, jag tänkte väl det.
Debattens vågor gick skyhöga då, men idag är det väl ingen som vill ha tillbaka ”niandet”?

Du som har problem med ordet ”hen” kan vara lugn. Att ordet finns med i NE och SAOL betyder inte att du måste använda det. Det betyder bara att ordet från nu finns som en del av det svenska språket.
– Jamen, hen betyder höna på engelska, invänder någon ibland.
– Ja, och barn betyder lada, brukar jag svara.

Nästa upplaga av SAOL släpps i april nästa år.
Det här kommer att bli jättebra!

LÄS OCKSÅ

(91)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar