Annons
Annons

Internationella Mansdagen

Internat mansdag

När vi pratar om jämställdhet tänker de flesta att det är en kvinnofråga. Alla vet att Internationella kvinnnodagen är den 8 mars sedan flera år. Få vet att det sedan 15 år finns en Internationell mansdag eller att den inträffar idag, 19 november. Få män tänker att män kan ha något att vinna på jämställdhet.

För att uppmärksamma hur mansrollen ser ut och vart den är på väg gjorde jag i tisdags ett utskick till Sveriges Radios samtliga lokalradiostationer. Har du hört att det pratats om internationella mansdagen i radio idag?

Så här såg mitt pressmeddelande ut:

DAGS FÖR MANNEN ATT REVOLTERA

INTERNATIONELLA MANSDAGEN 19 NOVEMBER

Män toppar statistiken för självmord, våld, fängelsestraff, arbetslöshet ensamhet, de dåliga betygen och så vidare och det är ingen slump. Det är konsekvenserna av en förlegad manlighet. Nu är det dags för oss män att göra det som kvinnor redan har gjort och gör. Det är dags för revolt mot förlegade könsroller och dammiga machoideal.

Annons

Det är dags att väcka liv i den 19 november, det är dags att väcka liv i de män som tyvärr fortfarande befinner sig i en dvala. För det är en dvala att hålla fast vid gamla ideal och trånga roller som gör mer skada än nytta.

– Jag vill att den 19 november ska handla om jämställdhet utifrån mannens perspektiv och att vi använder dagen för att skapa en medvetenhet om vart vi är på väg och vad som behöver göras säger Claes Schmidt.

– Jag är ingen organisation, jag är en man som vill göra något och få till en debatt och en förändring, fortsätter Claes Schmidt.

Internationella mansdagen infaller den 19 november varje år och instiftades i sin nuvarande form 1999 av olika organisationer även om Jerome Teelucksingh brukar lyftas fram som instiftaren. Syftet med internationella mansdagen är bland annat att lyfta fram positiva manliga förebilder och främja jämställdhet.

– Vi män måste på allvar börja fundera på hur vi vill leva våra liv och hur vi ska våga satsa på familj och hälsa och inte bara fokusera på makt och pengar. Alldeles för många män lever halva liv idag, de behöver ruskas om och inse hur det vi ser som manlighet och macho är trånga mallar som skadar avslutar Claes Schmidt.

 

För kontakt och mer information:

Claes Schmidt : 0707 – 41 40 95, [email protected]

 

Om Claes Schmidt

Föreläsare, entreprenör och f.d. marknadschef. Blev känd som ”Sara Lund” när han ”kom ut” som transvestit 2003. Claes föreläser alltid som ”Sara”. Han fick stora Talarpriset 2010 och har gett ut boken ”Från Man till Människa” 2012. http://www.saralund.se

LÄS OCKSÅ

(1)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar