Annons
Annons

Julbord på norska

Det norska julbordet har stora likheter med det danska och det svenska men det finns några rätter som varken återfinns i Sverige eller Danmark.

rakfisk

Bland sill- och laxvarianterna hittar vi ”rakfisk” som väl närmast är att jämföra med ”surströmming light”. Rakfisk tillagas av öring, sik eller röding på samma sätt som surströmming, men är mindre salt och mildare i smak.
Till rakfisk severas ”lefse” och ”römme”. Lefse är ett potatisbröd som man rullar in fisken med ”römme”, som är fet norsk gräddfil.
pinnekjott
Vi hittar ingen skinka på det norska julbordet, men väl ”pinnekjøtt” och rotmos. Pinnekött tillverkas av saltade, torkade revben av får.
Mina favoriter revbensspjäll och rödkål finns med på det norska julbordet tillsammans surkål, spikenskinka och kalkon. Blåmusslor och räkor är väl inte så vanligt i Sverige, men på norska julbord finns de i överflöd.

Annons

kransekage

På gottebordet tronar en ”Kransekage” majestätiskt upp sig bland tårtor och ris á la Malta.

Jag har njutit av det goda norska julbordet flera år i rad och det smakar alldeles förträffligt även om visa smaker skiljer sig från de svenska. Men det ena måste ju inte utesluta det andra.
Och det finns gott om både snaps och gott öl i Norge oxå …

Kolla även ”Julbord på danska

LÄS OCKSÅ

(47)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar