Annons
Annons

Kan en heta Åsa-Nisse så kan en väl heta Sara-Claes!

Naturligtvis heter båten"Lasse-Maja

Naturligtvis heter båten”Lasse-Maja

Jag har i samband med ”SaraDagen” redogjort för hur namnet ”SaraClaes” kom till. Men jag är ju varken ensam eller först med dubbelnamn som signalerar olika kön.

I måndags föreläste jag på Marstrandsön och båten som förde mig över till ön hette naturligtvis ”Lasse-Maja” efter den mest kände fången på Carlstens fästning. Lars Molin 1785-1845 livnärde sig ju på att iförd kvinnokläder, stjäla från de rika och ge till de fattiga. Eftersom han var smal och späd kunde han klä sig i kvinnokläder och därmed få tillträde till platser som var otillåtna för män, och samtidigt minska risken för att bli misstänkt. Det var enligt honom själv bara en enda människa som avslöjade honom – en blind kvinna.
Han klarade sig hyfsat bra tills han bröt sig in i Järfälla kyrka och dömdes till livstid på fästningen, dit han kom endast 28 år gammal.
1833 gav han ut självbiografin ”Lasse-Majas besynnerliga öden och äventyr” som blev 1800-talets största bestseller. Efter 26 år på Carlstens fästning, frigavs Lasse-Maja och under sina sista sex år i frihet, levde han på sin ryktbarhet, populär bland folket som den samhällstillvände tjuven Lasse-Maja.

Annons

En annan lurig gubbe med dubbelkönat namn är Åsa-Nisse, eller Nisse på Åsen, skapad av Stig Cederholm 1944. Åsa-Nisse och hans bäste vän Klabbarparn är småbrukare i Knohult i Småland, men är mest upptagna med tjuvskytte, fiske och att uppfinna saker. I motsats till Lasse-Maja lyckas lagens långa arm aldrig sätta fast Åsa-Nisse och Klabbarparn.

Jag har inga ambitioner att, som ”Lasse-Maja” uppfattas som kvinna eller lura lagen som ”Åsa-Nisse”. Våra likheter är kanske att vi finns publicerade i bokform alla tre. Min bok, Från Man till Människa är ingen bestseller ännu, men jag är omåttligt stolt över att under det dryga halvår boken funnits, har nästan 3.000 personer valt att köpa den. Det tycker jag är oerhört kul och långt över min förväntan.

En annan sak vi har gemensam alla tre, är vårt entreprenöriella synsätt. Vi fokuserar på möjligheter och lösningar. Lasse-Maja lärde sig använda sitt androgyna utseende till att ta sig i och ur omöjliga situationer. Åsa-Nisse uppfinner finurliga sätt att lösa tillsynes olösliga problem. Jag har gjort mitt största minus till mitt största plus. Förr var jag rädd att folk skulle få veta – idag är folk beredda att betala för att få veta.

Trots att jag håller mig på den lagliga sidan råkar jag, precis som Lasse-Maja och Åsa-Nisse in i oväntade situationer och upplevelser som jag aldrig fått erfara, om jag inte valt att bejaka vem och vad jag är. Ibland kan det handla om ett mail. Häromdagen dök detta upp i min inkorg:

Hej! Måste bara berätta en liten rolig sak. Jag hoppas du inte tar illa upp för det är inget illa menat!! När jag och min kompis skulle till Stockholm och lyssna på dig pratade jag med mina barn om dig o berättade att du hade så mkt bra att säga etc. ”Ni vet Claes~Sara som jag pratade om så mkt förut i Sala? (Var med jobbet och lyssnade på dig där för ett år sedan.) Han som frågade vem ”man” är…” (Vi brukar påminna varandra om det och det är lite roligt att se att de verkligen tänker till!) Iallafall så säger min yngste son
– Vad sa du mamma, att han hette?
– ”Claes~Sara”, svarade jag igen.
– ”Jaha, javisst ja. Jag tyckte du sa ”Choklad~Sara” svara han.
Förlåt men nu för tiden kallar vi dig för Choklad~Sara. Det blev lite roligt. Hoppas du inte tar illa upp?!! Tyckte det var lite sött och ville bara dela med mig. Tack för att du är du!! Du är toppen!! Kram/Helena

Vem är Choklad-Sara?

– Jag tyckte du sa Choklad-Sara?

Hej, Helena! Såklart att jag inte tar illa upp. Jag tycker också att choklad är sött. Och jag är garanterat den enda Choklad-Sara i hela världen. Jag säger ju in min föreläsning att jag varken är eller vill vara normal. Jag vill ju vara som alla andra dvs. unik!

Även om de flesta nog förknippar mig mera med salt lakrits än choklad, så tycker jag ändå att det känns bra. Inte minst att dina barn gett mig ett verkligt unikt namn också. Samtidigt känns det jättebra att dina barn gärna pratar om en transperson och kopplar det till något positivt:-)
Kram/SaraClaes

LÄS OCKSÅ

(96)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar