Annons
Annons

Kinky Boots

Klicka på bilden om du vill se och höra ett smakprov på musikalen

Klicka på bilden om du vill se och höra ett smakprov ur musikalen

Äntligen en musikal med ett viktigt budskap!
Jo, det är sanslös musik, fantastiska danser, duktiga artister i fantasifull kläder i en lysande scenografi. Men det har den gemensamt med de flesta musikaler jag sett och producerat. Billy Elliot, Malmö Operans förra stora musikal hade också ett viktigt budskap ”Bryt mot traditionerna och var den du vill vara”.
Men Kinky Boots är något helt annat! Kanske skulle man kunna säga att Kinky Boots är en fortsättning på Billy Eliott? Vad händer med ett samhälle, när vi tillåter människor att vara sig själva?

Annons

Under allt det glamourösa hittar vi en verklighet som drabbar allt fler. Förändring är normaltillståndet och när en bransch eller ett företag är nära att gå under gäller det att hitta nya vägar. Vad kan en fabrik som tillverkat högkvalitativa produkter i generationer erbjuda när billiga asiatiska kopior översvämmar marknaden? Det är olikheterna som utvecklar oss, men vad händer med företag, om personal och ledning inte klarar att människor är olika?

Vart ska machomannen ta vägen när mansrollen breddas och i likhet med kvinnorollen tillåter sig att gå ut och in i olika roller och använda olika uttryck? Är en man i klänning inte lika mycket man, som en man i kostym? Är en kvinna i klänning inte lika mycket kvinna, som en kvinna i kostym?

Att ”acceptera nån för den dom är” blir machomannens utmaning och grunden för ett samhälle som vill fortsätta växa. Det är olikheterna som berikar oss – inte likheterna. Att våga vara nyfiken på framtiden istället för rädd för förändringar.
Vad hände med Nokia när Iphone kom? Vad hände med hela Detroit när japanerna börja sälja bilar som folk ville ha? Vad hände med karta och kompass när GPS fanns i allas ägo? Vad händer med oljeindustrin när vi går över till förnybar energi? Vad händer med elbolagen när alla har solceller på taket?

Vad händer när vi börjar inse att allt hänger ihop och att vi behöver varandra för att överleva? Vad händer när vi ger ansvar och förtroende till människor som upplever sig själva stå utanför samhället? Vad händer med företag som vågar satsa på udda idéer utanför de traditionella ramarna?

slide_kinky3

Jag fattar inte hur dom lyckats få in så många budskap mitt i allt glitter och glamour. Budskap som går rakt in i både i hjärtat och hjärnan. Och samtidigt få stående ovation och en applåd som varade i över 10 minuter! Världen förändras och det måste du också göra. Att se ”Kinky Boots” kan bli den spark i ändan du behöver för att inse vad framtiden egentligen handlar om.

Det finns många att tacka för denna fantastiska föreställning. Främst Ronny Danielsson som regisserat, som såg potentialen och fick Malmö Opera intresserad. Calle Norlén som gjort en lysande översättning och Drew McOnies för en koreografi som får produktionen att överösa publiken med energi. Men det är Oscar Pierrou Lindén och Andreas Weise, Åsa Fång, Stefan Sauk och alla de andra som får föreställningen att leva på riktigt.

Tack, alla inblandade för att jag fick uppleva detta och glöm nu inte att ta dig till Malmö Opera för att själv se vad det handlar om.
Gillar du min föreläsning kommer du att älska ”Kinky Boots”.

LÄS OCKSÅ

(55)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar