Annons
Annons

Könsförvirring … fortsättningen!

Diskussionen om vem som ska visitera vem på Bromma hamnade i TV:s ”Debatt”, torsdag 8 maj.

Mitt första inlägg ”Könsförvirring på Bromma”, som handlade om att jag inte fick definiera mig själv i säkerhetskontrollen på Bromma flygplats har skapat diskussion.
Frågan är vems sanning som ska gälla och vem som äger rätten att definiera dig?

Annons

Eftersom vår hjärna inte fungerar logiskt när vi blir stressade, var det mycket som blev fel på Bromma. Mannen som inte visste vart han skulle titta och vägrade ta i mig. Kvinnan som hävdade argument som inte finns. Och jag som hävdade att en man ska ha samma rätt som en kvinna, att få bestämma vem jag vill bli visiterad av.

Annorlunda i Köpenhamn
På Köpenhamns flygplats får all personal visitera alla, och en skylt i säkerhetskontrollen talar om vad som gäller. Personalen berättar att det är väldigt sällan en kvinna kräver att få bli visiterad av en kvinna.

Ungefär 1 av 100. Vad jag inte visste tidigare är, att det är ungefär lika vanligt att en man kräver att bli visiterad av en man.

Problemet är att våra politiker har skapat en ojämställd lag som utgår från att alla människor är heterosexuella och har det kön de ser ut att ha. Och de funderade inte ens över att det kan finnas andra situationer. Att tex en homosexuell kvinna kan uppleva det som obehagligt att bli visiterad av en annan kvinna. Eller att en man kan klä sig i kvinnokläder och ändå hävda att han är man. För att skydda kvinnor har de skapat en lag som kränker mäns rätt att definiera sig själva. Och som tvingar kvinnor att visitera män!

Jag tycker det är väldigt positivt att Swedavia har hört av sig och vill ha ett möte om hur de kan bli bättre och tydligare i mötet med transpersoner.

En ond cirkel
Det är fortfarande ovanligt med öppna transpersoner i Sverige och de flesta är ovana vid att vi finns. Men hur ska de kunna vara ”vana” när de flesta transpersoner inte vågar visa sig offentligt av rädsla för att bli felbehandlade. Det blir en ond cirkel.

Eftersom det är det juridiska könet som gäller för de flesta myndigheter, borde den korrekta behandlingen vid kroppsvisitation vara, att be alla visa legitimation. Det betydligt enklare alternativet är förstås att låta den som ska visiteras välja vem hen vill bli visiterad av.

Även Språkrådet har hört av sig eftersom folk känner sig alltmer osäkra på hur de ska se på det här med kön. Är det tex korrekt att hälsa passagerare på tåget välkommen med frasen ”Mina damer och herrar!”

SVTs Debatt har också hört av sig
Lika positivt tycker jag det är att SVT:s program ”Debatt” i ettan, uppmärksammat att antalet transpersoner blir allt fler. Och att vår invanda syn på begreppet kön kanske inte längre är så självklar som vi hittills trott.

Det handlar inte bara om säkerhetspersonalen på Bromma. Det handlar även om att Södra Latin i Stockholm skapat ett tredje omklädningsrum för transpersoner och andra som av olika orsaker vill klä om i avskildhet. Om män som fötts med kvinnokroppar som vill föda barn. Och om att det numera finns ett könsneutralt pronomen ”hen” i vårt svenska språk.

Förmodligen blir könsförvirringen i Sverige ämnet i ”Debatt” redan nu på torsdag 9 maj, och jag är inbjuden att delta.

Vad är motsatsen till kvinna?
Kön är troligtvis den del av kroppen som vi vet allra minst om. Det forskas väldigt lite på vad kön är och var det sitter. Forskning på området har betraktats som onödig eftersom vi trodde att vi visste allt, men nu vet vi att vi vet väldigt lite. Och troligtvis kommer vi inom 20 år att ha en helt annan syn på kön än den vi har idag.

Är verkligen motsatsen till en kvinna en man?

Finns det någonting i naturen som är mera likt en kvinna än en man?

LÄS OCKSÅ

(143)
(0)

4 kommentarer


 

Annons

Laddar