Annons
Annons

Mångfaldshjälte 2013

Anita tar emot priset av Mie Jernbeck

Anita tar emot priset av juryns Mie Jernbeck

Måndag 9 september 2013 fick jag utmärkelsen ”Mångfaldshjälte” av företaget ”Diversity Index”.
Sju priser, som representerar de sju diskrimineringsgrunderna delades ut till människor och organisationer som gjort skillnad. Bland 125 nominerade valde juryn i år att premiera:
Jeanette Larsson – Sexuell läggning
Rättviseförmedlingen – Kön/jämställdhet
Rebecka HagerforsReligion
Yalla Trappan – Etnicitet
Seniorbolaget – Ålder
FIFH Malmö – Funktionsnedsättning
Claes Schmidt – Könsidentitet/könsuttryck

Annons

– När jag fick höra att någon nominerat mig tyckte jag det var helt fantastiskt.
– Jag rodnade när jag fick veta att jag gått vidare till final bland alla duktiga människor som jobbar med mångfaldsfrågor.
– Det kändes helt overkligt när jag fick  utmärkelsen ”mångfaldshjälte” i kategorin ”Könsidentitet och könsuttryck”.
Det mest fantastiska är att jag inte fått priset för att jag är transperson. Och inte heller trots att jag är transperson – utan för att någon tycker att jag gör något bra!

JURYNS MOTIVERING
Vi vill ge vår utmärkelse till en människa som bryter mot normer och värderingar som blockerar oss från att se förbi bland annat kön.
Efter många år blev garderoben för trång. Det är 10 år sedan nu. Med humor, målmedvetenhet och upprepningens pedagogiska välkända grepp har denna person sedan dess utbildat, förmedlat, föreläst och väckt upp. Inte bara oss svenskar utan också en och annan norrman och dansk. Nu är andra delar av världen på väg att vakna och efterfrågar Claes och Sara.
Du personifierar gränslöshet och har satt många av våra fördomar under lupp. Du har medverkat till att göra skillnad.
Claes Schmidt och Sara Lund är en och samma människa oavsett kön.

En odrägligt stolt mångfaldshjälte

En odrägligt stolt mångfaldshjälte

Jag föreläste i Kalmar den dagen och deltog via telefon från mitt hotellrum. Min hustru Anita Schmidt var på plats och tog emot priset. Det var en mycket märklig känsla att prata via en telefon och inte veta om det jag sa gick ut till publiken. Men av kommentarerna på Facebook att döma, så funkade tydligen den varianten också.
Egentligen tycker jag det var riktigt bra att Anita fick ta emot priset, för det innebar att hon äntligen fick ta emot ett pris. Det är ju jag som syns och hörs mest, men utan henne hade jag aldrig varit där jag är i dag. Så mycket stöd och support blandat med så mycket stolthet och kärlek trodde jag inte kunde rymmas i en och samma person.
Tack, för priset! Och tack, Anita för att du valt att leva ditt liv tillsammans med mig.

Alla hjältar och hela juryn på samma bild.

Alla hjältarna och hela juryn på samma bild.

Eftersom jag jobbar med professionellt med mångfaldsutbildning var det mycket intressant att läsa tidningarnas rapportering från evenemanget dagen därpå. Jag konstaterar att SKÅNSKA DAGBLADET, inte tycker ämnet är tillräckligt viktigt för att nämna kategorier och namn på pristagare. SYDSVENSKAN sågar Diversity Index idé om mångfaldshjältar med orden ”Konferensen avslutades med att sju så kallade mångfaldshjältar fick ta emot pris.”
Tidningarnas rapportering säger ingenting om hjältarna, men väldigt mycket om de båda tidningarnas syn på  förebyggande mångfaldsarbete. Och det säger förmodligen även en del om deras eget mångfalds- och värdegrundsarbete.
De lever upp till min fördom att de hellre rapporterar när det blivit problem någonstans, än hur väldigt många arbetar förebyggande med frågorna.

Jag är en mycket lycklig människa, som får leva det liv jag vill leva och arbeta med det jag tycker känns viktigt. Och dessutom få ett erkännande från någon som tycker att jag gör något bra.

Diversity Indexär ett företag som mäter och optimerar effektiviteten och innovationen på arbetsplatser

 

LÄS OCKSÅ

(462)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar