Annons
Annons

Midsommarafton

Bra med ett önsketräd, men vad ska man önska ..?

Det är i natt vi ska lägga sju blommor under huvudkudden och drömma om vår tillkommande. Du kan förstås även göra som Valfrid Lindeman, alias Hasse Alfredsson, som drömde om en prästkrage. Han hade råkat lägga sju flickor under huvudkudden istället:-)

Annons

Kanske kan man även önska sig något den här dagen?
Min hustru Anita och jag var tillsammans med våra goda vänner Vesna (som skrivit boken ”Från Man till Människa”), Micke och deras dotter Nicky på Louisiana härom dagen och upplevde Yoko Ono utställningen. Jo, det var en upplevelse i att titta, känna och göra. Yoko vill ju att du ska vara en del av hennes konst och vi inviteras hela tiden in i hennes tankevärld där hon vill att vi ska göra olika saker.

Det jag gillade bäst var en lika enkel som genial idé – hennes ”Wish tree”. Ute i den vackra parken stod ett träd fullt med vita lappar där besökare skrivit sina önskningar. På ett bord bredvid trädet stod en låda med lappar och pennor och det vara bara att sätta igång.
Om du fick önska dig något – vad som helst – vad skulle du önska då?

Klart att jag kan önska mig en förmögenhet men vad ska jag med den till om världen går under? Kanske ska jag önska att världen inte går under istället ..? Kanske ett långt liv – men vad ska jag med det till när alla mina nära och kära har dött? Kanske en snabb bil – men det är ju förbjudet att köra fortare än 110 km/tim på de flesta ställen? Kanske skulle jag önska mig massor av god mat – men hur smakar det när så många fortfarande svälter? Kanske skulle jag önska nåt om att ingen ska behöva svälta …

Anita knyter fast sin önskan i önsketrädet.

Kommer att tänka på Nathan Walden, en judisk musiker jag träffade när vi spelade med Östen Warnerbring. Jag älskar judisk humor som Bröderna Marx, Mel Brooks mfl och han hade huvudet fullt av sådana historier. En gång berättade han att Jesus bestämt sig för att komma ner på jorden för att fixa röran efter andra världskriget. Han började med att visa sig på ett flygplan och alla passagerarna skulle få en önskan uppfylld.
Längst fram i planet satt Igor Iwanowitj. Hela hans familj hade dödats av tyskarna under kriget och de hade bränt hans hus. Han önskade att alla tyskar skulle försvinna från jordens yta.
Lite jobbigt tänkte Jesus, men ett löfte är ett löfte.
Bakom honom satt Hans Schuhmacher. Ryssarna hade våldtagit hans familj och tagit allt han ägde, så han önskade att alla ryssar skulle utplånas.
Det här var värre än Jesus trott, men ett löfte är ett löfte.
På tredje raden satt Isak Goldschmidt. Han sa till Jesus; om du uppfyller dessa båda herrars önskemål skulle jag gärna vilja ha en kopp kaffe …

Jag önskade, ”att människor skulle sluta hata människor för att vi är människor” 🙂

LÄS OCKSÅ

(33)
(0)

1 kommentar


 

Annons

Laddar