Annons
Annons

Minnen med Wilmer X

Jättekul, att träffa Jalle igen!

Fredag 14 juni föreläste jag hela dagen för Kulturskolan i Malmö. Det blev en mycket bra dag med många goda skratt. Chefen för skolan heter Jalle Lorensson, för många av oss mera känd som munspelande frontfigur i Wilmer X. Jag var turnéledare, ljud- och ljustekniker och chaufför under flera av deras turnéer och Jalle påminde i sitt inledningsanförande om en turné vi gjorde i Norge på 1980-talet.
– Turnera inte i Norge på vintern, sa han och minnena flashade förbi.

Annons

Minns att vi körde över Dovrefjäll. Det blåste och snöade och vid ett möte höll jag ut den gula 12 meters turnébussen aningen för långt till höger och vi hamnade i diket. Jag lyckas ta mig ur bussen via sidorutan och hitta hjälp att dra oss upp på vägen igen.
Längre fram längs vägen ska jag bromsa in för ett vägarbete i tunneln som leder ner från fjället. Då upptäcker jag att bromsarna slutat fungera. För att få stopp på ekipaget är jag tvungen att köra av vägen en gång till. Denna gång stannar vi mot några stenblock invid vägen. Men vi måste ju ner, så jag backar upp på vägen igen, lägger i ettan och börjar krypa ner. Bussen är tungt lastad med scenteknik och farten ökar allt mer. Jag försöker bromsa och det går väl så där …
Alla andra bilar kör om oss på vägen ner och jag minns att Nisse Hellberg undrade ”varför kör vi så sakta”. Jag fick till något om att det är bra att ta de lugnt. Vi kommer ner och på darrande ben stiger jag ur bussen för att lugna ner mig och justera bromsarna.

Nu är det mörkt ute och snart återstår bara att ta oss över fjorden så är vi framme. När vi närmar oss färjeläget har det börjat regna. Det är en svag backe ner mot färjeläget och när jag ska stanna fortsätter bussen framåt. Regnet har gjort vägen såphal av underkylt regn och den tunga turnébussen kasar sakta ner mot färjan .. som inte har kommit ännu!
När vi med alla bromsar tillslagna sakta kasar förbi skylten som varnar för kajkant beordrar jag musikerna ut ur bussen för att kasta in snökedjorna under bakhjuen. Det var så halt att de knappt kan gå, men det funkar och bussen stannade med flera meters marginal till kajkanten.
Färjan kommer, vi kör ombord och på andra sidan lägger jag på snökedjorna.
När vi äntligen kom fram har arrangören ställt in spelningen för han trodde inte vi skulle komma eftersom de stängt vägen över fjället pga snöstorm!

Idag turnérar jag med mig själv och en handväska innehållande en Macbook Air som enda scenutrustning. Det är betydligt enklare, men å andra sidan det finns ju inte så många att dela turnéminnen med när man reser på det viset:-)

LÄS OCKSÅ

(40)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar