Annons
Annons

Mitt första riktiga talarjobb

Mia Andreasson, jag och Inga-Karin J Ristenvik

Mia Andreasson, jag och Inga-Karin J Ristenvik

Jag blev offentlig med min transvestism i augusti 2003 och började nästan omedelbart informera om ”trans”. Efter en tid insåg jag att intresset för min berättelse var begränsat och jag började fundera på varför vi tycker det är konstigt att människor är olika och varför vi är rädda istället för nyfikna på dessa olikheter. Jag började prata om det vi kallar ”mångfald”.

Annons

I september 2005 tar två kvinnor från SiF Mälardalen kontakt med Talarforum och söker en föreläsare som pratar om ”mångfald”?
– Menar du ”manligt/kvinnligt”?, frågar förmedlaren.
– Nä, mångfald, som i olika, svarar kvinnan som ringt upp.
– Alltså ”jämställdhet”? försöker den oförstående förmedlaren och föreslår några namn.
– Nä, mera varje människas rätt att vara olik, förtydligar kvinnan.
– Hm, vi har en transvestit som pratar om normer och värderingar, kan det vara det ni söker?
– JAA! utropar, kvinnan, det är precis det vi söker!

Förmedlaren förklarar att det är en helt ny föreläsare och att ingen på förmedlingen hört föreläsaren, men utlovar ett bra pris.
Förmedlaren kontaktar mig. De föreslår 10.000 kr och jag ska få hälften. Vi gör upp avtalet och jag får veta att de jobbat med kvinnorna tidigare och att de har mycket höga krav. Jag har aldrig föreläst så långt hemifrån och jag har aldrig fått så mycket betalt.

Onsdag 7 september stiger jag in på en biograf i Linköping och möts av två väldigt trevliga kvinnor. Två timmar föreläsning med mig ska följas av en film. De bjuder på lätt förtäring i pausen och berättar hur bokningen har gått till.

Två dagar senare ringer förmedlaren. Han är jätteglad! Jag har fått högsta betyg av kvinnorna och det har ingen föreläsare som jobbat för dom fått tidigare. Men han är fortfarande osäker på vad jag föreläser om? Jag förklarar i stora drag vad föreläsningen handlar om.
– Och det där har du pratat om i två timmar? undrar han förvånat.
– Ja, har du många som frågar om mångfaldsföreläsningar? frågar jag.
– Jag har aldrig hört någon som frågat efter det, svarar han, men vi återkommer gärna om vi får fler förfrågningar.

Onsdag 26 oktober 2016 är jag tillbaka för Unionen i Linköping.
I dörren möter jag Mia Andreasson och Inga-Karin J Ristenvik som engagerade mig för 11 år sedan.  De var inte dagens arrangörer men dom mindes dagen för 11 år sedan och vi skrattade åt hur det gått till den gången. De var arrangörer på mitt första ”riktiga” talarjobb och det var jättekul, att träffa dom igen.

Under lång tid var det bara jag som föreläste om mångfald, men så är det inte idag. Idag är mångfald ett av de vanligaste och mest bokade ämnena.

LÄS OCKSÅ

(165)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar