Annons
Annons

QueerSalsa, vad är nu det?

Torsdag 1 augusti strosar jag genom Pride House vid Sergels torg i Stockholm för att prata med folk och kolla in vad som pågår. Långsamt kommer jag allt högre upp i huset och hamnar till sist ute på taket.

Annons

Där regnar det, så det kan väl inte vara så kul, tänkte jag och skulle just vända, när ett stort leende bjuder mig välkommen ut i regnet. Hm, vad vill han nu, tänkte jag innan jag insåg att det var Salsa, eller mera exakt ”QueerSalsa” på gång. Jag har hört talas om Kubansk salsa, Colombiansk salsa, Puertoricansk salsa, New York style och Los Angeles style men aldrig QueerSalsa, vad det nu kan vara för något?

Jag har gillat musiken sedan jag upptäckte New York-bandet ”Fanja All Stars” någon gång på 1970-talet, men aldrig klarat att dansa till den. Genom att besöka olika Salsaklubbar i Köpenhamn, Oslo och Stockholm när jag varit på resa, har jag tränat diskret vid sidan om dansgolvet.

Fandja All Stars, Anno 1980

Jag hade en fördom att latinare var väldigt macho. Men en gång, när jag var på  salsaklubben ”La Isla” i Stockholm som Sara, blev jag uppbjuden av en latinare. Det visade sig att jag alltid övat ”kill”-steg och nu var det han som förde. Inget av det jag smygtränat på funkade. Det blev en dans och sedan en drink i baren. Nästa som bjöd upp övertalade jag direkt till en drink i baren.
– Men varför vill ni dansa med mig – en transvestit?
– Vi älskar människor som är sig själva …

I mars 2010 var min hustru och jag på Cuba. Där avsatte vi en hel dag för att gå i salsaskola. ”Originalsalsan” om vi ska tro ortsbefolkningen – Kubansk Salsa om vi ska tro alla andra. Det var en  professionell salsaskola där alla fick en egen lärare hela dagen.
Jag är vig som ett kassaskåp och jisses, vad hon slet med mig. Men jag hade väldigt roligt! Alla stegen hette nåt på spanska, så det svåraste var ju när de ropade ut vilka steg vi skulle ta. Och innan jag fattat vad de sa – var det ju dags för nästa …

I salsaskolan på Kuba 2010

QueerSalsa visar sig vara precis som vanlig salsa, vad det nu kan vara, fast med den skillnaden att alla dansar med alla. Du får lära dig att både föra och bli förd.
Jättebra, tänkte jag, då kan jag dansa oavsett om jag är klädd som Claes eller Sara, och ger mig rätt in i dansen med helt fel kläder och skor. Nåja, det finns kanske inga fel kläder även om lång klänning kändes väldigt klumpigt. Och skorna troligen glider bättre utan gummisula …
Det var precis lika kul som sist. Och lika svettigt! Hade jag fått hålla på längre än 45 minuter hade jag kanske fått till det.

Skolans genomtrevlige ledare, Peter Csaszti

Någon filmade när jag dansade med Peter Csaszti.

Klicka på bilden om du vill se oss dansa!

Du blir bra på det du övar på, som min vän Charlotte Signahl brukar säga.
Det finns kurser, men eftersom jag reser mycket kan jag inte fullfölja en hel kurs. Men jag kommer definitivt att dyka upp någon onsdag på ”Hyllan”, Sveavägen 59, 1 tr . Om inte annat så för att lyssna på musiken och känna av den positiva stämningen.
Bli vän med ”QueerSalsa Stockholm” på Facebook!
Eller maila: [email protected] om du vill fråga eller delta.

Det är jättekul, bra gympa och det kostar ingen att prova – om du gör det i början av september månad:-)

LÄS OCKSÅ

(73)
(0)

2 kommentarer

Annons

Senaste från Allas

Laddar