Annons
Annons

Så gör man inte?

Skådespeleri från tiden när män var män och kvinnor var kvinnor

Har du hört uttrycket förut? Har du någon gång funderat på vem denne ”man”, egentligen är?

Jag tänker inte på ”man” som i ”mannen”.
Jag tänker på ”man” som i; Kan man sitta här? Kan man äta detta? Hur dags ska man vara där? Så kan man väl inte göra?.
Samme ”man” som dessutom vet en himla massa hut!
– Så gör man verkligen inte!
– Man har väl aldrig sett på maken …
Jag tänker på ”man” som vi frågar om allt och som vet precis hur allting ska vara. Och som vi hänvisar i tid och otid. Privat, på jobbet, i radio och på tv …
– Hur har du förberett dig?
– Man stiger upp tidigt, sen tränar man hela dagen och sen man lägger sig tidigt …
– Gör man? tänker jag lite förvånat … inte jag!

Annons

Har du sett ”man”?
Känner du någon som sett ”man”?
Trots att ingen sett eller känner ”man”, rättar vi oss hela tiden efter hur hen vill att vi ska vara, tänka, uppföra oss, klä oss, se ut osv.

De flesta av oss deltar i en föreställning som heter ”Normen” och som regisseras av ”man”.
Men det finns väldigt många som inte deltar i den föreställningen. Människor som valt att inte delta eller som helt enkelt inte får lov att vara med eftersom ”man” har stora krav på hur du ska vara för att få vara med.
Du ska tex. kunna gå, se och höra för att få vara med. Du ska ha en viss hudfärg, en viss sexuell läggning, en viss religion och inte vara för ung eller gammal. Du ska inte ha specialbegåvningar som ADHD, Downs- eller Aspergers syndrom eller liknande. Du ska ha ett visst utseende, en viss vikt, en viss hårfärg, klä dig på ett visst sätt …

När jag har klätt på mig, tänker jag ibland.
– Kan man se ut så här?
Eftersom ingen svarar, omformulerar jag frågan och tänker istället.
– Kan jag se ut så här?
– Ja, det kan jag! Jag är ju där, så jag kan ju svara.

Det innebär samtidigt att jag tar makten i mitt eget liv!
Jag bestämmer själv hur jag ska vara, hur jag ska klä mig, var jag ska hämta min information, vad jag ska tycka, vad jag ska äta osv. Jag deltar helt enkelt inte i föreställningen som ”man” regisserar.

Medan jag koncentrerar mig på att vara mig själv, klär de de flesta andra män ut sig till hur ”man” vill att män ska se ut. Kvinnor kan klä ut sig till nästan vad som helst, men en man ska alltid vara en man! Det roliga är att på 1700-talet tyckte ”man” att män skulle ha smink, peruk, siden, sammet och högklackade skor – och då hade man det!

Prova hur länge du kan prata utan att hänvisa till ”man”.

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

2 kommentarer


 

Annons

Laddar