Annons
Annons

Sanningen om ”Sara”!

Foto: Laura Mendelin

Väldigt kul att Sydsvenskan valde att prata med mig när de gör en serie om ”fruntimmersveckan”, Sara, Margareta,  Johanna, Magdalena, Emma och Kristina.

Veckan inleds som bekant med Sara, och det är ett namn jag i motsats till de flesta andra Saror valt själv.
När min hustru Anita avslöjat mig hade vi inga tankar på att jag skulle heta något annat än Claes. Jag byter ju inte kön bara för att jag byter kläder. Kvinnor har tagit sig rätten att använda manskläder utan att byta namn, så vi såg inte det som ett problem.

Annons

Vi pratade mycket och med tiden tyckte min hustru att jag skulle vidga mina vyer.
– Det måste finnas en förening för sådana som du också, resonerade hon.
Sanningen är, att jag under många år gömt ett tidningsurklipp från KvällsPosten om ”Sven” i Malmö. I den artikeln fanns en fotnot om en transvestitförening. Jag hade aldrig vågat eller önskat ta kontakt, men jag hade sparat artikeln. Jag var ju inte ”sån” – jag klädde ju bara om ibland.
Nu visade det sig att jag faktiskt var ”sån” och jag klädde om ganska ofta.
I februari 1998 tog jag kontakt och föreningens grundare, Anette Hall, svarade.
– Du får gärna bli medlem, men då måste du ha ett kvinnonamn. I den här föreningen är alla anonyma för varandra …

Anita och jag funderade. Vi tyckte det var viktigt att hitta ett namn som ingen annan i vår bekantskapskrets hade.
Vi letade i Bibeln och hittade Sara alldeles i början. Hon var gift med Abraham. Men vi måste hitta ett efternamn också – Sara Malmö?
Nä, det lät inte så bra. Vi får välja en annan stad.
– Hur låter det med Sara Lund? Jo tack, det tar vi:-)
Himla tur att Lund var mitt närmaste alternativ.  Det hade kanske inte varit lika kul att heta Sara Trelleborg. Fast då hade det kanske blivit Borg …

Jag trivs väldigt bra med att heta Sara även om det kan bli lite rörigt ibland.
Du är välkommen att kalla mig Claes eller Sara oavsett hur jag är klädd. Jag var den första transvestiten i RFSL:s förbundsstyrelse, 2005-08. De tyckte det var rörigt att jag ibland dök upp som Sara och ibland som Claes, och började kalla mig SaraClaes. Kan någon heta ÅsaNisse, måste ju SaraClaes vara helt OK.  Det kan du också göra om du har svårt att välja:-)

Det finns 62.913 kvinnor i Sverige som heter Sara, och 3 män varav 2 har det som tilltalsnamn … åsså jag!
Före 2009 fanns det mans- respektive kvinnonamn, men numera är det tillåtet att heta i stort sett vad du vill. Jag tycker inte det är viktigt att det står ”Sara” i statens papper. Jag vet ju vad jag heter och det vet många i min omgivning också.

Läs artikeln i Sydsvenskan

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

3 kommentarer


 

Annons

Laddar