Annons
Annons

Varför gå i Prideparad?

Paraden
Idag ska jag gå i parad!
Det är Regnbågsfestival i Malmö och jag ska gå för att jag kan. I alldeles för många länder på vår jord är det fortfarande inte tillåtet att gå i parad. I alldeles för många länder är det inte tillåtet att säga sin mening eller att ens vara den man vill vara.

Annons

Yttrandefrihet är en demokratisk rättighet och jag går i paraden för att visa att Sverige är ett demokratiskt land som fungerar alldeles utmärkt trots att vi tillåter varandra att vara den vi vill vara istället för den någon annan vill att vi ska vara. Vi har förstått att det är olikheterna och inte likheterna som utvecklar oss och främjar vårt välstånd.

Länge, alldeles för länge, vågade eller ens ville jag inte gå i parad. Jag var ju inte en ”sån”! Nu har jag insett att en Prideparad handlar mer om demokrati och mänskliga rättigheter än enbart hbtq. Det är därför allt fler företag, organisationer och politiska partier tagit beslutet att delta i olika Pride-event runt om i Sverige.

Prideparaden är Stockholms största evenemang. 400.000 människor utmed gatorna och 40.000 människor som deltog i paraden 2015. Nästan en halv miljon människor deltog i manifestationen för demokrati och mänskliga rättigheter. Jämför det med vilket 1:a majtåg du vill. Det kommer inte ens i närheten.

Du kanske förfasas över medias förkärlek att distribuera bilder av mer eller mindre avklädda människor i de olika paraderna? Sluta med det! Skänk istället dessa utgivare en överseende tanke att de inte kommit längre i sin utveckling. Och att de tror att det är detta du vill se och läsa.
Paraden handlar om frihet och att vara ”fri” innebär inte bara rättan att du ska få vara som du vill. Den innebär även att jag och alla andra och oxå ska få vara som vi vill vara. Och att vi ska leva på ett sätt som förstärker och respekterar andras frihet.

Jag vill leva i ett fritt land och därför går jag i parad idag.
Vilken är din orsak att inte gå i parad när tillfället bjuds?

Läs även: Sara på PrideHouse (2013)
Läs även: Saras första PrideParad (2001)
Läs även: Vad vet du om Stockholm Pride?

LÄS OCKSÅ

(322)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar