Annons
Annons

Som man eller kvinna?

Erik i mans- och kvinnokläder

Erik i mans- och kvinnokläder

Vilket väcker störst uppmärksamhet? En kvinna i manskläder eller en man i kvinnokläder?

Fyra elever vid S:t Petri Lärovek i Malmö har jobbat med att uppmärksamma transsexuella och transvestiters situation i samhället. För att uppleva hur det känns, klädde de sig i ett annat  köns kläder och gav sig ut på stan. Ett filmteam följde med för att fånga omgivningens reaktioner.

Annons

– Folk reagerade väldigt blandat, säger Eric Sevonius, 17 år, för dagen klädd som tjej. Det var mycket skratt och fniss, men också kalla blickar. Jag blev spottad på och fick höra glåpord.
Han berättar även att han inte fick en enda positiv reaktion.
– Det var hemskt. Jag mådde väldigt dåligt efteråt.

– Inom ramen av en kurs ska eleverna försöka påverka samhället. De får själva välja tema, och det kan vara allt från jämställdhet till integration. Det är jättebra att ungdomar får se att det finns sätt att påverka genom att vara organiserad och aktiv, säger Eva Daun som är rektor på skolan.
Här hittar du projektets hemsida och filmen.

Min kommentar:
Jag tycker det låter mycket märkligt att Eric inte lade märke till en enda positiv reaktion. Jag tror det finns många orsaker till hur ett bemötande ska bli.
Jag minns att jag fick en del negativa reaktioner i början och jag tror det berodde mest på att jag saknade självkänsla och letade efter negativa reaktioner. Jag hade ju en negativ bild av mig själv och transvestism, och förväntade mig att alla andra skulle se mig med samma glasögon.

Men jag fick även positiva reaktioner och jag minns att jag blev förvånad. Min självkänsla förändrades radikalt första gången jag var ute på stan som Sara i dagsljus.

Jag tror dock det fortfarande är så att kvinnor kan klä sig nästan hur som helst, medan mansrollen sitter betydligt hårdare fast.
En man ska alltid vara en man – och klä sig som en sådan.

Vill du läsa om första gången jag var ute på stan i dagsljus som Sara och vilka reaktioner jag mötte? Det var i Örebro 1998

LÄS OCKSÅ

(10)
(0)

2 kommentarer


 

Annons

Laddar