Annons
Annons

Stora Aspergerdagen!

Årets begåvningar!

Årets begåvningar!

Allt fler människor i vårt land får diagnoser på olika psykiska funktionsnedsättningar. Jag menar av flera skäl, som jag nämnt i en tidigare blogg , att det borde heta ”begåvning” istället för diagnos och ”tillgång” istället för nedsättning.

Annons

Är det en nedsättning att ha en unik känsla för matematik och logistik? Är det en nedsättning att vilja ha ordning och reda och kanske inte ha lika stort intresse när det gäller den sociala biten? Är det en nedsättning att år efter år kunna fokusera på ett visst avgränsat område? Finns det plats i vårt samhälle för personer med dessa begåvningar? Finns det plats för personer med Aspergers syndrom i vårt land?

Ja, åtminstone en gång om året hyllar vi dessa egenskaper och det är den 10 december – den årliga Nobeldagen. Då hyllar vi med pompa och ståt personer med denna specialbegåvning. Då är hela världen beredd att lyssna på ”Snillen som spekulerar”.

Enligt Alfred Nobels testamente ska huvuddelen av hans förmögenhet bilda en fond där avkastningen går till pris åt dem ”som under det förlupne året hafva gjort menskligheten den största nytta”.
Hur många av de som fått nobelpris genom tiderna tror du har Aspergers begåvning? Kan de vara 60 eller 70%? Kan de vara ännu fler?
Hur kommer det sig att vi sätter stämpeln ”psykisk funktionsnedsättning” på de människor vi anser ”hafva gjort menskligheten den största nytta”?

Kan det vara dags att sluta sortera människor på osakliga grunder och inse att begåvning finns överallt? Och att ett fungerande samhälle bygger på att alla människor är olika eftersom där alla tänker lika – blir inte mycket tänkt.
Sverige är ett av världens mest kreativa länder, med oliktänkare och begåvningar som vi borde utnyttja och hylla hela året – inte bara den 10 december varje år.

LÄS OCKSÅ

(692)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar