Annons
Annons

Surströmmingspremiär

Suring
Jag vet inte om det finns någon maträtt som är så mycket kommenterad och recenserad av folk som aldrig smakat, som surströmming.

Jag brukar inte presentera recept, men för dig som är nyfiken och vill prova en ny smakupplevelse ska jag beskriva ett av många sätt att äta surströmming. Så här gör vi:

Annons

Du behöver:
– en burk surströmming. Jag föredrar  hela fiskar, men är du nybörjare rekommenderar jag den filéade varianten.
– ljusugnsbröd
– mandelpotatis (eller vanlig potatis)
– Smör/Bregott
– tomater
– rödlök
– Creme fraiche
– dill.

Koka mandelpotatis max 15 minuter, skiva tomaterna, finhacka rödlöken, klipp dillen i små bitar.

Vi öppnar burken i en spann vatten. Eftersom det är tryck i burken har den för ovana att spruta åt alla håll när man öppnar den, därför öppnar vi den under vattenytan. Sen låter vi burken stå en stund under rinnande vatten tills allt originalspad är borta.
Bred smör på ljusugnsbrödet.
Dela fiskfilén i väldigt små bitar som du sprider ut över hela brödet.
Skiva den kokta potatisen i tunna skivor och täck hela mackan.
Lägg på tomatskivor så att de täcker potatisen.
Bred ett lager Cremé Fraiche över tomatskivorna
Strö rikligt med finhackad lök över hela mackan
Strö dill på toppen.
Ät och gör likadant en gång till! … och en gång till!
I varje sällskap finns det någon som inte vågar prova. Detta får vi naturligtvis respektera och då kan du förslagsvis servera matjessill som funkar utmärkt med samma ingredienser. Eller helt utan fisk blir också väldigt gott.

Avnjutes med öl, svagdricka eller vatten.
Vi brukar dricka ”Malmö Akvavit” till ”suringen”.

Jag tycker det är rätt kul att som skåning lära ut hur vi avnjuter surströmming.
Alla har sina tips och varianter och jag hoppas du vill bidra med förslag som vi kan variera med.

Läs om hur jag lärde mig äta surströmming. Det började inte  så bra …

LÄS OCKSÅ

(4)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar