Annons
Annons

The Real Danish Girl

Lili Elbe

Lili Elbe

Gerda Wegeners man, Einar Wegener, även känd som transkvinnan Lili Elbe som på 1930-talet genomgick världens första könskorrigerande operationer och fick nytt juridiskt kön och namn. Tillsammans var Gerda och Einar Wegener ett känt konstnärspar i Köpenhamn och Paris. Einar var den kände landskapsmålaren, Gerda var en mycket duktig illustratör och porträttmålare.

Annons
Gerda målad av Einar

Gerda målad av Einar

Einar målad av Gerda

Einar målad av Gerda

Vid ett tillfälle, när en av hennes kvinnliga modeller inte kommer som avtalat, ber hon Einar ta på modellens klänning och skor så hon kan avsluta målningen. Detta väcker känslor om kvinnlighet som Einar förtryckt sedan barndomen. Gerdas intresse för människans lek med utklädning, rollspel, masker och teater i kombination med Einars växande känslor för det kvinnliga gör att ”Lili” blir hennes favoritmodell under många år. Med målningarna på Lili ökar Gerdas kändisskap samtidigt som Einar/Lili helt slutar måla. Lili tar allt större plats i deras liv och han presenteras som ”Einars syster”.

Målning av Gerda. Lili ligger i mitten mellan två vänner. Einar står vi staffliet

Målning av Gerda. Lili ligger i mitten mellan två vänner. Einar står med paletten i bakgrunden

Einar känner att han är och vill vara Lili och söker olika vägar för att förverkliga detta. Han besöker ett antal läkare och psykologer som vill allt från att spärra in honom till att förklara honom schizofren hittar han en tysk läkare. Professor Kurt Warnekros åtar sig att på ”Statliga Kvinnokliniken” i Dresden genomföra en av världshistoriens första könskorrigerande operationer. Komplikationerna efter den sista operationen leder till Lilis död 1931.

Illustration av Gerda Wegener

Illustration av Gerda Wegener

Du har möjlighet att se Gerda Wegeners fantastiska illustrationer och målningar på konstmuseet Arken utanför Köpenhamn till 8 januari 2017 . Där finns även en del av Einars produktion och utställningen är väl värd ett besök.
Den kritikerrosade filmen, ”The Danish Girl” som handlar om konstnärsparet visas samtidigt med utställningen på Arken två gånger varje dag. Om du inte redan sett filmen, så se till att du gör det. Det är en film jag varmt kan rekommendera, men en varning kan vara på sin plats. Tag med en näsduk, för det kan hända att dina känslor överraskar dig. Nä, förresten ta med en hel bunt!
Efter filmen kommer du att fundera på varför vi människor ofta är rädda istället för nyfikna på det vi inte förstår? Och vad det innebär att älska en människa istället för ett kön?

Till sist vill jag rikta ett stort GRATTIS till Alicia Vikander som fick en Oscar för bästa kvinnliga biroll som Gerda. Utmärkelsen är helt rätt med undantag för att ”Gerda” var huvudrollen i filmen. Varför Eddie Redmayne, som spelade Einar/Lili inte fick en Oscar för sin fantastiska rolltolkning är väl det vanliga problemet med transpersoner. Oscarsjuryn har inte förstått att det finns fler kön än två och kunde inte bestämma sig för om han skulle få priset för bästa manliga eller bästa kvinnliga huvudroll …

LÄS OCKSÅ

(117)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar