Annons
Annons

Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?

Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig?

– är en handbok i hur vi ska upprätthålla demokratin. Fast handbok leder samtidigt lite fel, för den är så full av tvivel, säger författaren Stina Oscarson som har skrivit boken med illustrationer av Sara Granér.

Annons

Boken är en inspiration till vad det innebär att vara medborgare. Den innehåller resonemang om konst och motstånd, samtal, frihet och demokrati. Den kastar sig mellan teorier om demokrati och samhällsförändring samt ger konkreta exempel på lyckad aktivism. Utgångspunkten är Right Livelihood-pristagaren Gene Sharps 198 metoder att förändra världen utan våld.

Boken hade en fullsatt release på Södra teatern i Stockholm i februari. Turnén gick vidare till en lika fullsatt föreställning på Länsteatern på Gotland under Almedalsveckan, där olika aktörer inom journalistiken, politiken, hållbarhet, jämställdhet, bildning, kyrkan mfl. var inbjudna för att läsa varsitt avsnitt ur boken inför publik på scen.

För mig blev det en spännande kväll, full med insikter och tankar jag aldrig tänkt och inte skulle vilja vara utan. Jag tycker du ska kolla föreställning här på sidan och skapa din egen uppfattning.

Jag blev inbjuden att läsa metod nummer 19.
Inte nakna, men väl sina ytterkläder tog de av sig, åhörarna på den Svenska Riksdagens läktare under daghemskampen 1975.
Det är förbjudet att som åhörare ta med sig banderoller eller budskap in på åskådarläktaren i kammarsalen, men efter en natts brainstorming hade aktivisterna funnit på råd.
Genom att trycka T-shirts med en bokstav på varje, sätta sig i en förutbestämd ordning, och på en given signal kasta av sig jackorna, lyckade de på ett mycket effektivt sätt få ut sitt budskap:
”Ropen skalla – daghem åt alla!”
För även om den tillfälliga banderollen aldrig blev synlig för politikerna, så hamnade den mitt i blickfånget frö pressen och bilden på tröjmanifestationen publicerades i 68 tidningar.

Arrangerade gjorde: Leopard förlag i samarbete med Bohm Bohm Room, Right Livelihood-stiftelsen, ABF, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen och Kristna Fredsrörelse.

Stina Oscarsons bokturné i Almedalen!Arrangör: Leopard förlag i samarbete med Bohm Bohm Room, Right Livelihood-stiftelsen, ABF, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen och Kristna Fredsrörelsen.Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig? är en handbok i hur vi ska upprätthålla demokratin. Fast handbok leder samtidigt lite fel, för den är så full av tvivel, säger författaren Stina Oscarson som har skrivit boken med illustrationer av Sara Granér.Boken är en inspiration till vad det innebär att vara medborgare. Den innehåller resonemang om konst och motstånd, samtal, frihet och demokrati. Utgångspunkten är Right Livelihood-pristagaren Gene Sharps 198 metoder att förändra världen utan våld.Boken hade en fullsatt release på Södra teatern i Stockholm i februari. Turnén går nu vidare till Visby där viktiga aktörer inom journalistiken, politiken, hållbarhet, jämställdhet, bildning, kyrkan mfl. kommer att samlas på scen för att läsa varsitt avsnitt ur boken inför publik.Medverkande:Agnes HellströmAmnieh KakabavehAnna CarlsonAnna SernerAnnika LillemetsBarbro WesterholmCamilla RehnCarl BaggeCarl SchlyterCarolina FrändeErgin ÖzdemirFrode PleymGunilla KindstrandHelle KleinHenrik HammargrenJohannes MosskinKarin LexénKatarina BergehedKatti HoflinKristina WicksellLinnea GrimstedtLotta Sjöström BeckerLuis LineoMagnus AspegrenMonica Widman LundmarkPella ThielSara LundSarah RiedelSimon NorrthonThomas SundströmUlf BjereldUlrica KällénUlrika HolmgaardViktor SkokicÖzz Nûjen

Posted by Kultur i Almedalen on Wednesday, July 4, 2018

Se inspelning från föreställningen på Gotland onsdag 4 juli 2018

Hemsida:Tror du att du kan förändra världen utan att anstränga dig

LÄS OCKSÅ

(13)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar