Annons
Annons

Utklädd eller omklädd?

+Image_ 0399 kopiera


Läser att det varit ”Transtisdag” på Corren i Norrköping.
Eftersom jag går ut och in ur både mans- och kvinnouttryck nästan varje dag, har flera frågat mig vad jag tycker om tidningens tilltag. Och jag har svarat att i grunden tycker jag det är bra.
Kläder påverkar och jag tycker det är positivt att företag erbjuder sin personal möjlighet att prova ett annat könsuttryck än de är vana vid.

Annons

Det kan förstås bli problematiskt om tidningen gör det för att driva med könsroller och skratta åt män i kvinnokläder och vice versa. Sådant kan man göra när det är maskerad en lördagskväll, men jag tycker inte det är OK att syssla med det på arbetstid.

Därför väljer jag att tro, att avsikten var en annan.
Jag tror helt enkelt att tidningen blev inspirerad av Conchita Wurst och det ligger i tiden att uppleva istället för att bara läsa eller skriva om, och kanske tom ha synpunkter på oss som lever utanför samhällsnormen.

Jag hör röster som ondgör sig över tidningens tilltag, men jag tycker det är viktigt att journalister och även andra, provar på hur det är att sticka en tå utanför normens trygga vrå. Att några på tidningen tagit ut svängarna medan andra ”bara testat med ett diskret litet örhänge” pekar ju med all önskvärd tydlighet på hur styrda även mediafolk är av samhällsnormen. Då är det bra att var och en får möjlighet att utforska sina egna gränser och kanske börja ana hur de skapas.

Vi programmeras in i olika sätt att tänka, men samhället förändras och vi inser efterhand som tiden går, att vi är ovana vid väldigt mycket. Därför gäller det för var och en att uppgradera sitt tänkande, och då kan en sådan här dag ge nyttiga insikter om hur livet för väldigt många gestaltar sig varje dag.

Jag tror att
– om fler media vågade följa Correns exempel skulle de kanske inse att de själva i väldigt hög grad medverkar till att hålla den samhällsnorm vid liv, som en del av deras egen personal inte ens vågar utmana.

– de som deltagit i detta kanske tänker till om vilka artiklar de skriver och vem de vänder sig till, vilka event de väljer att bevaka och vilka ord och uttryck de väljer att använda.

– en studiedag som denna även kan bidra med insikter som kan vara rent ekonomiskt fördelaktiga för vilket företag som helst.
Förslag på andra temadagar:
Rullstolsdagen, rom- och resandedagen, utan hörseldagen, varken fika eller mat på hela dagen-dagen, vegandagen, utan mobiltelefondagen och varför inte uteliggarnatten?

Följ debatten på SVT-Opinion

LÄS OCKSÅ

(7)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar