Annons
Annons

Vad händer i Hällefors?

Said Yaya Lorenzo och jag direkt efter föreläsningen

Said Yaya Lorenzo och jag direkt efter föreläsningen

Måndag 29 februari till onsdag 2 mars föreläste jag i Hällefors. Två dagar för kommunpersonal och en dag för elever.

Den första dagen var det fullsatt i Folkets Hus med lärare från hela stan. Det blev ett bra möte som slutade med en stående ovation.  Detsamma händer sista dagen.
Andra dagen var vikt för elever från Klockarhagskolan. Det började med en storföreläsning i Folkets Hus med 250 elever från åk 8, 9 och gymnasiet.
Ganska snart är det en elev på bakersta bänkraden som inte håller med om att det är upp till varje människa att definiera sig själv. När jag frågar ”om inte du själv, vem ska då definiera dig?” svarar han ”GUD!”.Efter ett kort meningsutbyte tvärs över hela salongen bjuder jag in honom att komma upp på scenen och prata vidare, vilket han gör under publikens jubel. På scenen får han en mikrofon i handen.
Han presenterar sig som Said Yaya Lorenzo, född i Sverige av somaliska föräldrar och troende muslim. Han siktar på att bli nationalekonom och beklagar att han inte har så många ”svenska” vänner. Vi pratar en god stund om allt från islam till Somalia, hur han och jag ser på oss själva, på varandra och på världen. Vi pratar om att be 5 gånger om dagen, Ramadan, Eid-al-fitr, Halloween, kön, sexuell läggning, manlighet etc.
Ibland håller han med – ibland inte. Ibland skrattar han och ibland kommenterar han mina tankar. Hela tiden väver jag in föreläsningen i vår konversation  och han blir en fantastiskt bra ”sidekick” under hela föreläsning som varar två timmar.
Det hela blir så otroligt bra att vissa i publiken efteråt trodde vi övat och att han ingick i föreläsningen.
Annons

Tack vare Said har jag nu en bättre insikt i och förståelse för islam och den somaliska kulturen.  När det är slut får Said och jag en stor varm applåd från eleverna i salongen. Said som i början var lite avvaktande inför mitt sätt att vara verkar inte längre ha något problem med det.
Vi avslutar föreläsningen med en stor kram och förstås fotografering.

IMG_4664

Efter en god lunch i skolmatsalen på Klockarhagskolan gör jag tre besök hos åk 6 och tre besök hos åk 7. De modigaste att fråga är de muslimska tjejerna. Dom vill veta allt, prova min långa blonda peruk, känna på mina silikonbröst, veta vad min fru och mina vänner tycker, om jag tycker det är kuligare att vara tjej än att vara kille? Jag frågar om jag får låna en av tjejernas huvudduk.
– Nä, men jag kan fixa en av din scarf!
Tjejerna ska bli läkare, snickare och skogsmaskinkörare. De flesta killar är som killar är mest. Dom tittar på varandra och håller sig i bakgrunden. När det är slut utbryter stora kramkalaset.
IMG_4667
När dagen är slut stannar många kvar på en improviserad sittning med intressanta diskussioner, frågor och svar. En kristen kille från Somaila visar sig ha en helt annan syn på kristendom än jag. Han refererar mycket till ”Gamla Testamentet”, medan vi i Sverige oftare refererar det ”Nya”.
Klockan är över halv sex när vi avbryter. Det har varit väldigt mycket kärlek, kramar och nyfikenhet hela dagen och väldigt lite rädsla för det nya, ovana och det som betraktas som förbjudet eller haram i olika kulturer.Jag funderar på vad som händer i Hällefors?
Här bor runt 4.500 personer som har tagit emot väldigt många invandrare och flyktingar. Frispråkiga positiva ungdomar som varken upplevt utanförskap eller blivit dåligt bemötta. De sitter snällt i klassrummen och lyssnar uppmärksamt på både deras lärare och på mig.
Kanske har det med invånarna och storleken på Hällefors att göra? Kanske har det med skolan och lärarna att göra? Kanske handlar det bara om ömsesidig respekt?
Jag vet inte, men jag konstaterar att väldigt många gör något väldigt rätt i Hällefors!
Jag tänker på vilken fantastisk rikedom dessa ungdomarna bjuder oss på!
Det går bara att älska sådana ungdomar!
Jag hoppas dom känner sig välkomna och väljer att stanna i vårt vackra land och göra det ännu vackrare!
Jag kommer väldigt gärna tillbaka till Hällefors!
Foto: Lasse Ringmyr
IMG_4660
IMG_4661

LÄS OCKSÅ

(0)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar