Annons
Annons

Vad vet du om Stockholm Pride?

Pride House i Kulturhuset vid Sergels torg är Stockholm Prides hjärta

Det är första torsdagen i augusti 2013. Jag är på Pride i Stockholm, bor på trevliga Hotell Örnsköld vid Dramaten och har precis ätit frukost.

Jag tror de allra flesta har uppfattningen att Stockholm Pride är en parad med konstiga människor som gör vad som helst för att få uppmärksamhet. För väldigt många handlar Stockholm Pride om schlagerfest i Pride Park, som i år är förlagt till Östermalms idrottsplats.
För mig är hjärtat Pride House vid Sergels torg mitt i Stockholm. Det är festivalens kulturella och politiska mötesplats med över 200 föreläsningar, debatter, seminarier, workshops och filmer.  Där finns även Pride Kids för de yngre, Pride Ung i Lavas verkstad och Bibliotekspride.
Du hittar allt som händer under veckan här: www.stockholmpride.org/Join-Pride/Programlistor/

Annons

Om du inte varit här, så har du troligtvis fått din bild av Stockholm Pride via media. Hur spännande är det att visa bilder av seriösa människor på olika utbildningar, workshops och diskussioner i Pride House? Eller människor som äter, dansar eller lyssnar på artister i Pride Park?

Prideparaden på lördagen är Stockholms största evenemang och samlar en halv miljon människor under tre timmar på eftermiddagen. Paraden är den uppsluppna avslutningen på veckans arbete, där folk tillåter sig att flippa ut och ha hur kul som helst. Det finns nog inget event som samlar lika många fotografer och alla söker något vi kan förfasa oss över. Dessa bilder har skapat väldigt mångas syn på hbtq-personer. Ungefär som om ett företags firmafest hade fått representera företagets verksamhet.

Frågan i rubriken handlar om vilken bild du har av Stockholm Pride, eller andra Pride evenemang? Och hur du fått den bilden?

Jag tänker ofta i termer av ”åsikt – avsikt”. De flesta som framför en åsikt har en avsikt med sin åsikt.
Varför vill tex just jag, just nu, att just du ska läsa just detta? Min avsikt är att bredda din uppfattning om vad Pride handlar om. Att berätta att Stockholm Pride inte handlar om en parad för att visa upp sig på Stockhoms gator. Pride handlar om något betydligt större än så.
Pride handlar om mänskliga rättigheter och din rätt att vara dig själv.
Ha det i bakhuvudet nästa gång du hör media och bekanta berätta om något Prideevenemang.

Ryssland har tex infört en lag som förbjuder homosexualitet och att prata om homosexualitet. Förbudet som ska gälla i 100 år gäller även turister som straffas med fängelse.
Det tänker jag protestera mot i paraden på lördag och du är välkommen att gå med!

Läs även: Varför gå i PrideParad (2015)
Läs även: Sara på PrideHouse (2013)
Läs även: Saras första PrideParad (2001)

 

 

LÄS OCKSÅ

(83)
(0)

Kommentera


 

Annons

Laddar