Annons
Annons

Var kommer du ifrån?

Varifran, svenska

Vem tillhör jorden?
Ibland känns det som att vi människor missförstått en ganska viktig sak. Jorden tillhör inte oss – det är vi som tillhör Jorden.

Detsamma gäller för Sverige. Sverige tillhör också Jorden.
– Vi var här först! är ett vanligt argument.
Men vad har det med saken att göra?
Och i så fall, vem var här först?

Annons

Kolla Annika ”Ankan” Andersens strip här nedan.
Svensk vikingII

Vi svenskar tar ofta för givet att vi kan flytta oss och bosätta oss var som helst på Jorden. Men vi tänker inte alltid att andra ska ha samma rättigheter och möjligheter.
Det är fler människor som lämnar Sverige idag och bosätter sig utomlands än under de stora utvandringsåren 1880-1920.
Så här i valtider när rädda människor tycker vi ska bli mera restriktiva kan det vara klokt att påminna sig om att invandrare är samma som vi, fast lite senare …

En gång för många år sedan skulle jag åka taxi från Karlstad till Karlskoga. Chauffören såg inte ”svensk” ut och han talade med en viss brytning. När vi kommit ungefär halvvägs och pratat om allt mellan himmel och jord var det dags för mig att ställa den obligatoriska frågan:
– Var kommer du ifrån?
– Iran, svarar mannen.
– Blir inte det en himla dyr framkörningsavgift? sa jag. Komma ända från Iran bara för att jag ska åka taxi?
– Nej, inte idag, sa han – för 26 år sedan!
– Jamen har jag bett att få veta vad du gjorde för 26 år sedan, kontrar jag.
– Nej, skrattar han, men du vet hur folk är …
– Nej, jag vet faktiskt inte hur folk är. Berätta!

Då berättar han att när han är ute och reser i världen har han sitt svenska pass, då är han svensk. Och när han är på besök i Iran säger dom till honom
– Du har blivit så himla svensk!
De har ju ingen aning. De menar utländsk.
Det visar sig att det enda ställe på hela jorden där den taxichauffören inte är svensk är – i Sverige.
Och det är ju märkligt med tanke på att här har han levt större delen av sitt liv. Här har han sin familj, sin uppväxt, sitt företag, sin ekonomi, sin framtid … Han är dubbelt så svensk som en trettonåring, men det räknas inte.

När ska vi tillåta invandrare sluta vandra? När ska vi godkänna att hen är en av oss? Hur ska vi få våra nya medborgare att känna sig hemma om vi inte klarar att hälsa dom välkomna.

Och naturligtvis får du lov att fråga en människa var hen kommer ifrån, men måste du börja med den frågan? Kan du inte börja att prata med hen som du pratar med alla andra … klaga!
Vi svenska är ju världsmästare på att klaga. Vi klagar på vädret, på regeringen, på lönen, på skatterna, på media … Trots att vi lever i ett av världens bästa länder har vi hela tiden något att klaga på.

Och när du klagat färdigt är det OK att fråga
– Var kommer du ifrån?
Men lova att inte bära dig åt som mannen i filmen här nedan. Den har cirkulerat på You Tube ett tag. Har du sett den förut, så kan det vara dags att se den igen …

What kind of Asian

LÄS OCKSÅ

(127)
(0)

1 kommentar

Annons

Senaste från Allas

Laddar