Annons
Annons

Var ledig när du vill!

HangmattaEnligt almanackan har vi 12 helgdagar i Sverige. De flesta är kristna högtider, men hur många av oss vet vad högtiderna innebär eller varför vi är lediga?

I takt med att allt färre firar de kristna högtiderna, övergår dessa mer och mer till att bli välkomna fest- och vilodagar. Och då kan man ju ifrågasätta om det är viktigt att behålla dessa lediga dagar.
– Nä, ta inte bort några lediga dagar, ryter kanske facket!
– Men om vi gör om dom till lediga dagar som vi kan ta ut när vi vill då?
– Jamen, det är ju tradition att vara ledig på julafton!
– Jovisst, men inte för alla …

Annons

Måndag 28 juli är fastemånaden Ramadan slut. Då infaller eid-al-fitr eller kort och gott eid som betyder ”en återkommande lycka eller festglädje”. Det är en stor högtid och fest, nästan som julafton och pågår i tre – fyra dagar med presenter och mat i överflöd. Och precis som julafton, firas den även av de som inte är aktivt troende eller följer religionens bud.

Börjar det inte bli på tiden att du själv ska kunna välja vilka traditioner som är viktiga för dig och vilka som spelar mindre roll. Då kan den som vill vara ledig tre dagar under eid, få vara det. Och den som vill vara ledig två dagar i anslutning till dotterns studentfest eller sin egen födelsedag få vara det.

Du uppger i början på året när du vill ta ut dina lagstadgade lediga dagar. Du får såklart extra ersättning om arbetsgivaren anser att du behövs på jobbet en dag som du markerat som ”din helgdag”. Och du får i gengäld ingen extra ersättning om du tex jobbar julafton och inte markerat den som ”din helgdag”.

I morgon börjar således årets eid-firande i Sverige och tycker du att alla orsaker till fest räknas, så sätt igång och fira.
Detta är en av alla fördelar med det mångkulturella samhället. Det finns nästan alltid någon högtid att fira. Du kan tex. fira nyår 15 gånger om året …

LÄS OCKSÅ

(131)
(0)

Kommentera

Annons

Senaste från Allas

Laddar